Áder János politikai showműsora Szombathelyen

alon

2010.03.21. 21:51

Egyszerre volt politikai fórum, kampányprogram és stand-up comedy Áder János vasárnap esti „fellépése” a Pelikán Hotel konferenciatermében, ahol a Fidesz két szombathelyi képviselőjelöltje, Puskás Tivadar és Hende Csaba is megjelent.

 

Telt ház a Pelikán konferencia-termében

 
Ha az ország nem is, de a választási kampánykultúra fejlődött az utóbbi időben. A Fideszé legalábbis biztosan. Itt van például Áder János vasárnap esti szombathelyi politikai fóruma, amely a politikai agitáció mellett – alkalmazkodva az idők szavához - a szórakoztatás eszközeiből is bátran merít.
 
Már amennyire szórakoztató Magyarország legújabb kori vergődése, ugye.
 
 
A tudósító mindenesetre először kissé meglepődik, amikor azt látja, hogy a lehetetlen időpont ellenére teljesen tömve van érdeklődőkkel a szombathelyi Pelikán Hotel konferenciaterme.
 
A helyszín elegáns, a megjelentek hasonlóan. Az átlagéletkor valahol 50 körül lehet, ami azt jelenti, az igazán fiatal demokraták még mindig nem járnak politikai rendezvényekre, igaz, a hallgatóság összetétele még így is fiatalnak mondható a szocialista rendezvényeken megjelentekhez képest.
 
Majd a szociológusok és politológusok jó pénzért elmagyarázzák, hogy ez mitől van.
 
Időutazás előre és hátra
 
Miközben elfoglaljuk a helyünket, a nagykivetítőn a Greyhound legújabb internetes kampányfilmje pereg, a hangszórókból a Listen to Your Heart megy. Ez utóbbi Roxette-dal volt a Fidesz egyik védjegye 1990-ben. Aztán sokáig nem lehetett hallani.
 
Puskás Tivadar előre gratulál
 
A Fidesz szombathelyi egyes körzetének a képviselő-jelöltje szintén a múltidézéssel kezdi. Áder Jánost mint az országos, Hende Csabát mint a helyi rendszerváltás emblematikus figuráját mutatja be.
 
Ez utóbbinak – mint szombathely másik fideszes képviselőjelöltjének - Puskás meg is előlegezi az áprilisi győzelmet, melyhez előre gratulál is.
 
Puskás Tivadar és Hende Csaba
 
Áder János másik arca
 
A televízióban jellemzően szűkszavú, szigorú politikusról, EP-képviselőről, hamar kiderül, hogy létezik egy másik arca is.
 
Áder ugyanis egy komplett – maga nevezi így – „műsort” – hozott Szombathelyre, amely egyszerre politikai fórum, kampányprogram és stand-up comedy. Ez utóbbi műfajt, mi tagadás, nem nagyon vártuk el a politikustól, de annyira nem is csinálja rosszul. A mindegy másfél órás – bejátszásokkal, fotókkal, diagramokkal gazdagon illusztrált - műsorban számos helyen ejt el rövid, fanyar, de kétségkívül találó megjegyzéseket.
 
Hazugságok
 
A gondosan felépített műsor első blokkja a szocialista párt elmúlt nyolc évének hazugságait járja körül.
 
„Szeretnek önök barkohbázni?” – kérdezi Áder a megjelentektől, majd közli, elsőként egy település nevét kell kitalálniuk. Még végig sem mondja a kérdést, a közönség soraiból jön a megoldás: ”Őszöd”.
 
„Honnan találták ki?” – kérdezi, aztán meghallgatjuk Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének legkínosabb néhány percét.
 
Ader János
 
„Forog a gyomrom” – mondja valaki a mögöttem levő sorban. De nemcsak ő, mások is előszeretettel kommentálják – hol humorosan, hol mérgesen – a soron következő bejátszásokat az egykori szocialista ígéretekről a gázáremelésről, a vizitdíjról és hasonlókról. Nagy újdonság nincs közöttük, így együtt viszont kétségkívül hatásosak.
 
Később a közönségnek egy 13 + 1 totó alapján kell kitalálnia, hogy melyik szocialista politikus mondta a listán szereplő, be nem teljesült ígéreteket.
 
„Ki ígérte, hogy felvirágoztatja a magyar vidéket és mezőgazdaságot?” – kérdezi Áder, amire a közönség soraiból a „Torgyán” szót kiabálja valaki, a terem nagy derültségére.
 
Gazdaság, korrupció, ünnepek
 
A magyar gazdaság mélyrepülését – a többi visegrági országhoz hasonlított - makrogazdasági mutatókkal illusztrálja Áder. Az euró bevezetése szerinte legkorábban 2014-ben lesz lehetséges, de nagyobb a valószínűsége egy későbbi dátumnak.
 
A blokk érdekessége egy ma is érvényben levő, 2003-mas kormányhatározat, amely a Medgyessy-kormány alatt született, és amely az euró bevezetésének céldátumaként 2008. január 1-et jelöli meg.
 
Áder azt mondja, az, hogy nincs eurónk, évente 400 milliárd forintjába kerül az országnak.
 
Természetesen nem maradnak ki a szocialisták korrupciós, illetve korrupciógyanús ügyei sem. A „hazugságos blokk” multimédiás és fanyar beszólásos eszközeivel kerül terítékre a kakaóbiztos számítógépek ügye, az autópálya-építés, a BKV és sok minden más is.
 
Ezt követi egy Fidesz-közeli rendező, Káel Csaba filmje a „nemzeti ünnepeinkről”, amelyben a budapesti zavargások képei keverednek Gyurcsány Ferenc Nagy Imre sírjánál elmondott beszédével.
 
Áder János
 
A Fidesz nem ígér semmit
 
Mindezek után az lenne az elvárt koreográfia, hogy Áder János elmondja, hogy mindezekhez képest mit kíván tenni a Fidesz.
 
A képviselő azonban úgy intézi el ezt a kérdést, mint a Mátyás király-mesében az okos lány, aki hoz is ajándékot, meg nem is.
 
Egy újabb totóval felsorolja az 1998-2002-es Fidesz-éra jól és kevésbé ismert nagy és kisebb beruházásait, majd szóban is hozzátesz jó párat, aztán közli: ezek egyike sem volt annak idején az 1998-as választási programban.
 
A program fontos, de nem az a lényeg, hogy mi van benne, hanem az, hogy a párt mit tesz a hatalomra jutás után – mondja Áder, aki szerint a szocialisták sem lennének ennyire reménytelen helyzetben, ha ők is fel tudnának mutatni egy hasonló listát. „A papír sok mindent elbír” – értékeli a képviselő az MSZP nemrég bemutatott „kötött-fűzött programját.
 
De azért a végén mégiscsak kilátásba helyezi az államadósság és a munkanélküliség csökkentését, GDP növekedését, az adócsökkentését, a korrupció csökkentését, a kisvállalkozók támogatását, viszont azt kéri, és hangsúlyosan kéri, hogy a szavazók minkét szavazatukkal a Fideszt támogassák.
 
Puskás, Áder, Hende
 
Hende Csaba: Csak a Fidesz tudja eltakarítani a trágyát
 
Kimondva, kimondatlanul Hende Csaba már finoman a Jobbik ellen is kampányol, amikor a rendezvény utolsó perceiben átveszi a szót.
 
„Van-e olyan a teremben, aki úgy gondolja, hogy azt a trágyakupacot, amit nyolc év alatt idelapátoltak az orrunk elé, a Fideszen kívül bárki más politikai erő megpróbálhatja eséllyel eltakarítani?”
 
„Nincs” – jön a válasz a közönség soraiból.
 
„Akkor, ahogy a honvédségnél mondják, a foglalkozás elérte célját” – zárja az estét Hende Csaba.
.