Túratipp: A Sörházdombi kilátó Sopronban

MTI

2014.10.26. 10:54

Kevés fáradozás, csodálatos panoráma a Lővérekben.

A Sörházdomb a Soproni-hegység 300 méter magas vonulata, amely a Lővérekben található. A dombon eredetileg is kilátó állt, ám azt a II. Világháború után lebontották. Helyére 2006-ban építettek újat, amely így a város legfiatalabb kilátójának tekinthető.

Felkeresése mindenki számára ajánlott, de elsősorban azoknak, akik nem akarnak, vagy nem tudnak hosszabb utakat megtenni, mégis szép kilátásra és élményekre vágynak. A kilátó ugyanis gyorsan és könnyen megközelíthető egyrészt az 1-es vagy 2-es számú helyi járatos busszal, gyalogosan, kerékpárral vagy autóval is. Ez utóbbi esetén (bár néhány jármű elfér a kilátó lábainál is), érdemes az autókat a Lővér körúton hagyni, ahonnan már csak pár métert kell megtenni az úti célig.

 

Nem nehéz rátalálni a kilátóra, több tábla is jelzi a helyes irányt magyar német és angol nyelven egyaránt. Két út van, az egyik az erdőn, a másik a hagyományos aszfalton keresztül vezet oda.

 

Az erdei úton való megközelítés inkább a tapasztaltabbaknak illetve a helyismerettel rendelkezőknek ajánlott, ugyanis a kissé kacifántos terepen előfordulhat, hogy jó néhány percünk rámehet a bolyongásra, amíg megtaláljuk a helyes irányt.

 

Maga a kilátó masszív és impozáns, a közelében lévő padok és asztalok mellett jólesik megpihenni.

 

A feljutás nem könnyű, sok-sok emeletet kell megmászni amíg a tetejére érünk, bár a panoráma mindenért kárpótol. Egyik oldalra nézve Sopron rajzolódik ki, elfordulva pedig az erdő fái bontakoznak ki a turista szemei előtt.

 

Ha kigyönyörködtük magunkat, visszafele a Lővér körúton is tehetünk egy levezető sétát, tovább élvezve az erdő közelségét.

.