Évadzáró a Savaria Szimfonikus Zenekarban

2016.06.22. 13:06

Katartikus élmények, emlékezetes pillanatok követték egymást az évadban.

A város kulturális életének egyik fő meghatározója, a Savaria Szimfonikus Zenekar június 14-én tartotta évadzáró társulati ülését.  

A zenekar sikeres évadon van túl, bérletsorozata, a Szimfónia bérlet 11+1 előadással lepte meg zeneszerető közönségét. A Kamarazene bérlet 6 előadással olyan különlegességet is kínált, mint a SeRa Duó szaxofon-hárfa estje, vagy Alexander Rudin koncertje a Bozsodi Quartettel. A Szent Márton jegyében indított bérletsorozat és a kicsiknek szóló Zenemanók bérlet 4-4 előadással szórakoztatta a közönséget. Ne feledkezzünk meg a nagysikerű Hollywood Movie Music Classics előadásairól sem, melyet novemberben a felnőtteknek és májusban a gyermekeknek is külön megrendeztek. 

A zenekar nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is turnézott. Több alkalommal játszottak Ausztriában: Güssingben, Perchtoldsdorfban, Bruck an der Murban, de felléptek Olaszországban is, a piacenzai Teatro Municipale-ban, ahol Dvořák: a-moll hegedűversenyét, és IX. e-moll szimfóniáját adták elő.

Az évad talán egyik legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor januárban, az Agora Művelődési és Sportházban felcsendült a Carmina Burana - dinamikája, mágiája, sodró lendülete mindenkit magával ragadott.

Madaras Gergely nem tévedett, amikor azt állította, hogy az évad katartikus élményeket hoz számunkra. Aki velünk tartott, az bizton ezt állítja. Aki pedig kihagyta az évadot, annak lesz lehetősége a 2016/2017-es évadban megtapasztalni mindezt, hiszen a következő évad is rengeteg meglepetést tartogat. Kiss Barna Gábor, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója megtartja a már jól bevált, sikeres bérletsorozatokat, így a következő évadban is találkozhatunk majd a Szimfónia bérlettel, a Kamarazene bérlettel, a Szent Márton bérlettel, és a gyermekeknek szóló Zenemanók bérlettel is.

Madaras Gergely, vezető karmester mellett kiváló külföldi dirigensek is irányítják majd a Savaria Szimfonikus Zenekart, és kitűnő szólisták fogják gazdagítani az évad hangversenyeit.

Kamarazene bérletünkben találkozhatnak Vásáry Tamással, Kokas Katalinnal, valamint Szombathelyhez kötődő muzsikusokkal is.

És ha már négy jeles esemény is erre az évadra esik - 2016-ban Bartók születésének 135., 2017-ben Kodály halálának 50., Dohnányi születésének 140. évfordulója, valamint Rózsa Pál 2016-ban ünnepli 70. születésnapját – ünnepeljenek velünk!

Ahogy Kodály Zoltán is mondja: - „Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”

.