Haydn-fesztivállal folytatódik a fertődi Eszterházi Vigasságok

2016.08.17. 07:34

Programajánló.

A korhű hangszereket megszólaltató Haydn-fesztivállal folytatódik pénteken a fertődi Eszterházi Vigasságok programsorozata, a szeptember 4-ig tartó koncertekkel Joseph Haydn zeneszerző életműve előtt tisztelegnek egykori otthonában.

Mint az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézi,

a bécsi klasszikus zene nagy mestere harminc évig élt és alkotott a fertődi Esterházy-kastélyban.

A fesztivál nyitó hétvégéjén, pénteken a nemzetközi zenészekből álló Esterházy Hofkapelle Haydn párizsi bemutatóinak helyszínét, az Olympique Lodge-t és annak fényűző zenei életét idézi meg Julien Chauvin francia hegedűművész vezetésével.

Szombaton, augusztus 20-án a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Haydn két késői remekművét, a 104-es London szimfóniát és a Harmoniemesse-t játssza. Mindkét darabot Vashegyi György vezényli majd. 

Fotó egy korábbi rendezvényről. Forrás: turizmusonline.hu

Másnap a francia Les Ambassadeurs zenekar skót népdalok feldolgozásait adja elő korhű hangszereken, Roslin kastélya címmel. A zenekart Alexis Kossenko vezeti, a koncerten Claire Debono szoprán, Jeffrey Thompson bariton és Thomas Doilé tenor énekesek működnek közre. 

Augusztus 26-án az osztrák Pandolfis Consort Mécs Károly Kossuth-díjas színművésszel egy korabeli, hiteles vonóskvintett-átiratban adja elő Haydn 1797-ben írt, Teremtés című művét. Másnap Haydn és tanítványa, Ignaz Pleyel 1791-92-es londoni vetélkedésének versenyművei csendülnek fel a Marionettszínhában. A koncerten az Eszterházy Hofkapelle működik közre, a darabokat Rácz Márton vezényli.

Augusztus 28-án The Spirit's Song címmel Mozart, Haydn és Schubert természet ihlette dalai csendülnek fel a kastélyban. A hangversenyt Baráth Emőke szoprán előadásában hallhatja a közönség, akit Fábri Flóra kísér zongorán.

Szeptember 2-án a zeneszerző korai alkotói korszakából csendülnek fel darabok. A Mesteri felfedezés című hangversenyen az olasz Enrico Onorfi, Marco Frezzato, Riccardo Doni és Kertész Ágnes lépnek színpadra. Szeptember 3-án, szombaton a siker két arca címet viselő hangversenyen Haydn és Schubert műveit adja elő Nicholas McGegan karmester vezényletével a Capella Savaria együttes. A koncerten hegedűn szólót játszik Kalló Zsolt. 

A fesztivál záró napján, szeptember 4-én a Haydn és a cigányok című hangversenyen Monica Huggett hegedű- és Somlai Petra fortepiano-művész mutatja be Haydn és kortársainak magyar ízlés szerint fűszerezett táncait és műveit.

Az Eszterházi Vigasságok programsorozata idén október 22-ig tart a fertődi Esterházy-kastélyban, ahol szeptember 9. és 18. között rendezik a VIII. Haydn Vonósnégyes Fesztivált, október 1. és 22. között pedig az Őszi fesztivált.

.