Darázsrajzás, beteg szavazatszámlálási bizottsági tag, gyanús csomag (Frissítve!)

2016.10.02. 11:43

Rendkívüli események a népszavazáson.

A szavazás napján a szavazatszámláló bizottság elnöke felelős a szavazóhelyiségben a rend fenntartásáért, a rendkívüli eseményekről jegyzőkönyvet kell vezetnie a bizottságnak, és haladéktalanul tájékoztatnia kell az eseményekről a helyi választási iroda vezetőjét. A rendkívüli eseményeket közzé kell tenni a Nemzeti Választási Iroda honlapján, a www.valasztas.hu oldalon is.

A népszavazáson csak néhány rendkívüli eseményt rögzítettek: például

  • Hevesvezekényben párperces áramszünet volt,
  • Szekszárdon darázsrajzás miatt kellett felfüggeszteni néhány percre a szavazást,
  • a főváros XV. kerületében pedig a szavazóhelyiség melletti közterületen gyanús csomagot találtak, ott a tűzszerészi átvizsgálás alatt szünetelt a szavazás. Rögzítették azt is, hogy
  • Kiskunmajsán az egyik szszb-tag betegen jelent meg, és mivel az állapota rosszabbodott, ezért orvoshoz kellett vinni,
  • Velencén pedig a szavazatszámláló bizottság egyik megbízott tagja olyan öltözéket viselt, amely a választópolgárok akaratának befolyásolására alkalmas volt, őt a tagok felkérték, öltözzön át.
  • Budapesten a X. kerületben egy hölgy nem kívánta használni a szavazófülkét. Hátrament az asztalhoz szavazni, és fényképet készített a telefonjával a szavazólapról. Mikor ezt a szavazatszámláló bizottság szóvá tette, kiabálni kezdett, elkérte a két bizottsági tag nevét és azt mondta, feljelentést tesz ellenük.

  • Tiszaalpáron egy választópolgár megjelent a 001. számú szavazókörben, de a 001. sz. szavazókörben nem szavazhatott, mivel nem ebbe a szavazókörbe tartozik. A tájékoztató után nem volt hajlandó elhagyni a szavazóhelyiséget. A HVI Vezetőjén keresztül a bizottság a rendőrség segítségét kérte. A rendőrség kiérkezése előtt, önként elhagyta a szavazóhelyiséget.

  • Hosszúhetényben egy választópolgár a szavazólapját a szavazókör utcai bejárati ajtaján elhelyezte. Ezt egy másik választópolgár jelezte az SZSZB elnökének. A választópolgár a HVI vezetőjének is bejelentést tett.

  • Egy, a szavazókörben megjelent részeg ember miatt csak 19 óra 35 perckor tudott bezárni egy szavazókör a főváros III. kerületében, "rá várt az egész ország" - mondta esti sajtótájékoztatóján Pálffy Ilona, az NVI elnöke. Hozzátette:

  • a XIII. kerületben bombariadó volt három szavazókörben fél 7-kor, ott a tűzszerészeti átvizsgálás után mindenki szavazhatott, aki 7 órakor még sorban állt. Ez okozta azt, hogy nem tudott minden szavazókör bezárni este 7 órakor, a szavazás végén - közölte. 

Egy szavazó a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A szavazatszámláló bizottság elnökének a rend fenntartása érdekében hozott intézkedése mindenkire kötelező.

A szavazás napján a szavazókörben rendkívüli eseménynek kell tekinteni minden olyan történést, amely a választás szabadságát vagy titkosságát, illetve a választás lebonyolítását veszélyezteti. Ilyen lehet például, ha rosszullét miatt mentőt kell hívni egy választópolgárhoz, esetleg a bizottság valamely tagjához, haláleset történik a szavazóhelyiségben, bombariadó van, tűz üt ki, áramszünet következik be a szavazóhelyiségben.

Rendkívüli eseménynek számít az is, ha tettlegesen bántalmazzák a szavazatszámláló bizottság (szszb) tagját, a választópolgárok összeverekednek a szavazóhelyiségben, kábítószer hatása alatt álló vagy ittas ember akadályozza a választópolgárokat a voksolásban, vagy inzultálja az szszb tagjait, esetleg rendbontók megrongálják a szavazóhelyiség bútorzatát, felborítják a szavazófülkét.

A rendkívüli eseményeket súlyuk szerint két csoportba lehet sorolni: az egyik körbe azok tartoznak, amelyek az szszb elnökének döntése alapján gyorsan megszüntethetők, elháríthatók, így a szavazás folytatását nem veszélyeztetik.

Vannak azonban olyan rendkívüli, elháríthatatlan események, amelyek miatt a szavazás lehetetlenné válik. Ilyenek például, ha a szavazatszámláló bizottságnak a szavazóhelyiségben jelen lévő tagjainak száma három alá csökken, ha haláleset történik, vagy bombariadó van.

Ilyen esetekben a szavazást fel kell függeszteni, az urnákat és az iratokat zárolni kell, és a felfüggesztésről a helyi választási iroda vezetőjét tájékoztatni kell. Bombariadó esetén ki is kell üríteni a szavazóhelyiséget, és értesíteni kell a rendőrséget.

.