Ezt mondja a szakértő a bőnyi rendőrgyilkosság okairól

2016.10.26. 20:02

Szakértők szerint a szerda reggeli bőnyi rendőrgyilkosság hátterében ideológiai motiváció állhat, a tettes összeesküvőnek gondolja magát, aki a saját mércéje szerint "hőstettet" követett el.

Azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint a gyilkosságot a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű hungarista szervezet egyik alapítója, Győrkös István követte el, Póczik Szilveszter, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában azt mondta: Győrkös István "régi vendége az igazságszolgáltatásnak", már 1989-ben is büntetőeljárás indult ellene, és a fegyvertörvény megsértése később is felmerült vele kapcsolatban. 

Közölte: a férfi saját állítása szerint 1956 után rövidebb börtönbüntetést töltött le, és "nyilas cellatársai győzték meg" ennek az eszmének a képviseletéről. Ezt követően Győrkös István folyamatosan képviselte a "neonáci" ideológiát, 1989-ben megalakította a Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportokat, a Magyar Nemzeti Arcvonal elődszervezetét, és "gyakorlatilag benne volt a keze" mostanáig minden ehhez kapcsolódó szervezkedésben. Ehhez járult hozzá - folytatta - egyfajta kiképzési tevékenység, Győrkös István Bőny közelében található birtokán évről évre neonáci kötődésű fiatalok részben ideológiai, részben harci kiképzése folyt.

 Rendőri készültség Bőny főutcájában, a Szabadság úton 2016. október 26-án. Mesterlövész hasal a középen látható autó tetején. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint amikor egy ilyen embert, akiről azt feltételezik, hogy éles lőfegyvereket tart a házában, megközelítenek, nem szabad olyan helyzetet teremteni, hogy az illető lelőhessen egy rendőrt. Póczik Szilveszter hozzátette: Győrkös István a helyi vadásztársaság tagja volt, legálisan tartott vadászfegyvert.

Gyarmati István szerint nem öngyilkos akart lenni az elkövető, mert ha az akart volna lenni, nem rejtőzik el a házban, miután lelőtte a rendőrt. Értékelése szerint ez ideológiailag motivált tett volt, az elkövető megpróbálta elkerülni a letartóztatást. Póczik Szilveszter megjegyezte: a tettes összeesküvőnek gondolja magát, erre Gyarmati István úgy reagált, a férfi úgy érzi, hőstettet követett el.

Szerda reggel gépkarabéllyal adott le öt-hat lövést Bőnyben egy idős férfi, és megölte Pálvölgyi Péter őrnagyot, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozóját. A meggyilkolt férfit, aki huszonöt éve szolgált a rendőrség kötelékében, Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és alezredessé léptette elő.

.