Hirdetés

Előre, fiatalok! 40 ezer eurót kaphatnak a vállalkozó kedvűek

2016.12.20. 16:27

Megjelent a fiatal gazdálkodók indulását támogató pályázat kedden; ez az agrárium generációváltását, valamint a vidék népességmegtartó képességét szolgálja - közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a mintegy 37,75 milliárd forint keretösszegű pályázat a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapítását támogatja.

Illusztráció. Fotó: Varga György (MTI)

A kormány a 2020-ig tartó uniós időszakban a Vidékfejlesztési Programban (VP) külön alprogram keretében segíti a fiatal - 18 és 40 év közötti - gazdálkodókat. A generációváltás és a mezőgazdasági tevékenység hosszú távú megtartása érdekében ugyanis elengedhetetlen a megfelelő szakmai képzettséggel és gyakorlattal rendelkező fiatal gazdálkodók helyzetbe hozása.  

A most megjelent felhívás keretében az újonnan létrehozott mezőgazdasági vállalkozás támogatására, az üzleti tervben vállalt, azzal szorosan összefüggő és ahhoz kapcsolódó kötelezettségek teljesítésére nyerhető forrás. 

A fiatal gazdálkodók 40 000 eurónak - mintegy 12 millió forintnak - megfelelő forintösszegre nyújthatják be igényüket. Az elnyert támogatást öt éves kötelezettségvállalás mellett, két részletben kaphatják meg céljaik megvalósítására - tartalmazza a közlemény.