2017 első téli hétvégéjén is akadt munkájuk a tűzoltóknak Vas megyében

2017.01.09. 11:25

A megyében készenlétet ellátó tűzoltók január 6. és január 8. közötti időszakban négy tűzesethez hét műszaki mentéshez, öt téves jelzéshez vonultak. Egy tűzesetről pedig utólagosan érkezett bejelentés a megyei műveletirányítási ügyelethez, amely nem igényelt beavatkozást a tűzoltók részéről.

Január 6.

A nagy erejű szél miatt négy esetben kellett beavatkozni a megye különböző pontjain. Káld és Vashosszúfalu között egy fát döntött a szél a közútra, ezzel félpályás útzárat okozva. A helyszínre vonuló sárvári hivatásos tűzoltók a fát motoros láncfűrész segítségével feldarabolták és kézi erővel az útról eltávolították.

Gersekarát és Halastó között egy elszáradt fa derékban kettétört, majd a közútra dőlve a fél útpályát elzárta. A helyszínre a vasvári önkormányzati tűzoltók vonultak, akik a fát motoros láncfűrész segítségével feldarabolták és kézi erővel az útról eltávolították.

A hulladék gyulladt meg Harasztifaluban a hulladéklerakó telepen. A kiérkező körmendi és a szombathelyi hivatásos tűzoltók a tüzet két vízsugárral és helyi munkagépek segítségével oltották el. A tűzeset során személyi sérülés nem történt.

Egy villanyóra szekrényben lévő mérő óra gyulladt ki Csákánydoroszló településen, melynek égése a körmendi hivatásos egység kiérkezéséig megszűnt. A tűzeset a családi ház elektromos ellátását nem befolyásolta, a lakók ideiglenes elhelyezésére nem volt szükség. A tűzeset során személyi sérülés nem történt.

Kőszeg és Horvátzsidány között történt közlekedési baleset.

A gépjárműben utazó két személy a könnyű sérüléseket szenvedett, őket a mentőszolgálat kórházba szállította. A helyszínre a kőszegi önkormányzati és a horvátzsidányi önkéntes tűzoltók vonultak, akik a gépjárművet áramtalanították. A műszaki mentés ideje alatt a közlekedés fél útpályán haladt.

Egy kéményben lerakódott korom gyulladt meg Molnaszecsődön egy családi házban. A körmendi hivatásos tűzoltók a kazánból a parazsat eltávolították. A helyszínen tartózkodó kéményseprő a kéményt kitisztította, használatát műszaki felülvizsgálatig megtiltotta. A beavatkozás során személyi sérülés nem történt, a lakók ideiglenes elhelyezésére nem volt szükség.

Súlyosan sérült egy idős asszony Kőszegen, aki a lakásában elesett. Az ingatlanba történő bejutáshoz a rokonok kértek segítséget. A kőszegi önkormányzati tűzoltók a lakásba bejutva a súlyosan sérült személyt a mentőszolgálatnak átadták.

Jelzett a szén-monoxid érzékelő Szombathelyen éjjel. A lakásban gázkonvektorral fűtöttek, a bérlő a helyiséget a szombathelyi hivatásos tűzoltók kiérkezésig kiszellőztette. Az egység és a gázszolgáltató szakembere a fűtés újbóli indításánál sem tudott veszélyes értéket mérni.


Január 7.

Egy elektromos tűzhely vezetékei gyulladtak ki Szombathelyen egy negyedik emeleti lakásban. A szombathelyi hivatásos tűzoltók, valamint a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat kiérkezéséig a lakó az áramtalanítást elvégezte, a vezetékek égése megszűnt. Az egységeknek beavatkoznia nem kellett, személyi sérülés nem történt.

Káldon egy kb. 6m2-es előtetőt bontott meg az erős szél január 7-én. A helyszínre érkező sárvári hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal a balesetveszélyt elhárították.

Egy gólyafészek mozdult el az erős szél miatt Egervölgyön egy kéményen január 7-én. A helyszínre a vasvári önkormányzati, a hosszúperesztegi és káldi önkéntes tűzoltók vonultak. Beavatkozást nem igényelt az eset, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság értesítése megtörtént.

Szombathelyen a Főtéren egy társasház kéménytüzét jelezték. A helyszínre vonuló szombathelyi hivatásos tűzoltók a tetőtérben lévő összes kéményt átvizsgálták, tűzre utaló nyomokat nem tapasztaltak a helyszínen, az egységnek beavatkozni nem kellett.

Az út menti fának csapódott egy személygépkocsi Kőszeg és Horvátzsidány között az esti órákban. A gépjárműben utazó személy sérülések nélkül szállt ki a gépjárműből. A kárhelyszínre a kőszegi önkormányzati tűzoltók vonultak, akik a gépjárművet áramtalanították, a baleset helyszínéről az ágakat és fatörmeléket eltávolították. A műszaki mentés ideje alatt a forgalom fél útpályán haladt.

Egy háromszintes családi ház kémény feletti szélterelő kúpjában összegyűlt kátrány izzott Sárváron. Az így keletkezett égésterméket az erős szél visszafújta a lakótérbe, ahol a szén-monoxid érzékelők jeleztek. A helyszínre a sárvári hivatásos tűzoltók vonultak. A kéményseprők a kéményt kitisztították, a belevezetett kandallót átvizsgálták, további használatra alkalmasnak találták. A lakók elhelyezéséről gondoskodni nem kellett, személyi sérülés nem történt.

A fürdőben elhelyezett meghibásodott szén-monoxid érzékelő jelzett Szombathelyen. A helyszínre vonuló szombathelyi hivatásos tűzoltók a lakást kiszellőztették, a vízmelegítő újbóli üzembe helyezésével veszélyes gázkoncentrációt nem mértek.

Fotó: Lakatár Gábor, Kőszegi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság

.