Hirdetés

Pénteken lép színpadra A dal elődöntőjében a Vas megyei Soulwave (Szenkovits Péter írásával)

2017.02.06. 16:07

Végső szakaszába érkezett A Dal 2017: a pénteki és szombati elődöntőt egyaránt élőben közvetíti a Duna televízió és a Duna World csatorna. A showműsor két fordulója után kialakul a nyolcas finálé mezőnye.

Hirdetés

A pénteki első elődöntőben három női előadó, három férfi énekes és három együttes lesz látható és hallható. Kanizsa Gina dalának címe Fall Like Rain, Radics Gigi a See It Through-t énekli, Singh Viki a Raint adja elő, Chase a Dust in the Windet, Henderson Dávid a White Shadows című számot, Pápai Joci az Origót, a Soulwave a Kalandorral versenyez, a Spoon 21 a Deákkal, a The Couple pedig a Vége van című szerzeménnyel.

A Soulwave. Fotó: A Dal Facebook-oldala

Soulwave: Kalandor - "Lesz majd még egyszer..."

Szenkovits Péter írása (teremtuccse.blogspot.hu)

„A rossz közösségi rendet nem átrendezéssel kell javítani, nem a hatalom igazságos elosztásával az adott rossz emberanyagban, hanem bele kell dobni valami jót. Közénk, ócska stricik közé. Például, sportszerűséget. A játék tisztaságát.

Divatot csinálni az eleganciából.” (Ottlik Géza /1912-1990/ Buda című regénye).

A Soulwave együttes ezt teszi. Némaságba s tespedtségbe süppedt milliók között.  

Szennyezetlenül. Folttalanul. Makulátlanul. Ózondúsan.

(Köz)érthetően. Világosan.

Kifogástalanul, hibátlanul, hamisítatlanul, elegyítetlenül. 

„De annak éljünk, hogy lesz majd még egyszer / Elképzelt hajnalból, valódi reggel”. 
Újra és újra frissítő, pezsdítő injekcióként is hat. A legkisebbektől – a kisdiákok szintúgy belehabarodtak e dalba – a korosabbakig. 

A rácsodálkozás más-más nézőpontokat, illetve snitteket villant be saját vetítőgépünkbe. 

Ki-kimozdít a holtpontról. 

Még sincs minden veszve. Se bennem. Se bennünk. Sem körülöttünk. 

Kézen fog a Soulwave. „A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni?” (Kosztolányi Dezső, 1885-1936) Hát, persze, hiszen réges-régen erre várunk! 

Fodor Máté, Huszár Ádám, Szabó Ferenc, Góczán Gábor, Holdosi Attila a szépre, a jóra, az igazra tárja ki a lelkünk ablakát, miközben – mérhetetlenül tapintatosan – arra inspirálnak bennünket, hogy vizsgáljuk fölül önmagunkat. Viszonyrendszereinket. 

A romok s törmelékek közül valamiképpen kezdjünk kikecmeregni. 

Hiszen kalandorok vagyunk mindannyian. Tovább kell - mert igenis érdemes! – menni; létportyánk korántsem lefutott. 

No, lám, mi mindenre képes egy őszinte dal. Csapat!

„Hiába átkoznak, hívnak bolondnak / inkább bolondként, haljak meg holnap / Mint megbánjak bármit ha, őszintén tettem / És nem kell majd szégyellnem azt aki lettem”. (Fodor Máté) 

Elegancia, tisztaság, sportszerűség - Ottlik Géza/Soulwave módra. 

A szombati második elődöntőben a formációké a főszerep: ebben a körben lép színpadra a Kállay Saunders Band, amely a 17-et adja elő, a Leander Kills az Élet című számot, a Mrs Columbo a Frozen Kinget, a Peet Project a Kill Your Monstert, a Roma Soul a Nyitva a házat, Tóth Gabi & Freddie Shuman feat. Lotfi Begi a Hosszú időket, Zävodi + Berkes Olivér pedig a #háttérzajt. Szintén szombaton versenyez Benji a Karcok című dallal, illetve Szabó Ádám a Togetherrel.

Mindkét elődöntőből négy, összesen nyolc produkció jut az elődöntőbe: három-három a zsűri döntése alapján, egy-egy dal és előadó pedig a tévénézők szavazataival.

Idén is kiosztanak különdíjakat: A Dal felfedezettje cím nyertesét a pénteki elődöntőben jelentik be, a legjobb dalszövegért járó díj nyertesét vagy nyerteseit pedig a szombati elődöntőben hirdetik ki.

Az online Akusztik Dalverseny folytatódik tovább, ennek nyertese a Petőfi Akusztik koncertlehetőségen túl felléphet a 2017-es VOLT Fesztivál mínusz egyedik napján a Petőfi Zenei Díjátadó színpadán.

A Dal 2017 hat héten át tartó versenyének élőben közvetített szakaszába harminc produkció jutott, közülük tizennyolcan maradtak versenyben. A showműsor döntője február 18-án, szombaton lesz, akkor dől el, melyik előadó és dal képviseli Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 9. és 13. között Kijevben.

A verseny zsűrijében Zséda, Frenreisz Károly, Both Miklós és Molnár Ferenc Caramel foglal helyet, a közönség ötödik zsűritagként szavazhat.

A Dal 2017 alkalmazás a MédiaKlikk Plusz keretalkalmazáson keresztül érhető el.

A Dal 2017 műsorvezetője Tatár Csilla és Harsányi Levente. A verseny folyamatosan frissülő weboldalán számos extra tartalom, videó és cikk érhető el a műsorról, A Dal adása után pedig közvetlenül a Dal Kulissza következik a Dunán, ahol az előadók és a készítők szolgálnak plusz tartalommal a produkciókról, valamint válaszolnak a közösségi felületeken feltett kérdésekre.