A kormánypártnak jelenleg két dologtól kell tartania a politológus szerint

2017.04.14. 11:30

A választás előtt egy évvel csak a célközönség a fontos, így a Fideszt ma nem érdekli, hogy a társadalom saját táboron kívüli része mit gondol a lex CEU-ról. Óriási hibát követünk el, ha a saját fejünkkel akarjuk megérteni a cselekedeteiket – mondta Török Gábor politológus az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön.

A műsorban elhangzottakat az atv.hu foglalta össze.

Török Gábor - archív. A kép forrása: corvinusonline.hu

Török Gábor egyebek mellett elmondta:

  • A Fidesz akkor fog megbukni, ha a saját bázisában repedések keletkeznek. Vagy valamiért egybe rendeződik az ellenzék. Erre semmilyen jel nem utal. 
  • A Fidesz bázisát az bizonytalaníthatja el, ha bizonyíték kerül elő Orbán Viktorról – vagy valami súlyos erkölcsi lépésről, vagy szakmai hibáról, vagy anyagi visszaélésről. Ilyen dolognak pedig csak Simicska Lajos lehet a birtokában.
  • A CEU ügyét, mint bármi mást, csak úgy érdemes megközelíteni: egy évvel a választások előtt, kiélezett helyzetben, a kormány úgy gondolkodik, hogy alapvetően egy szempont motivál minden döntést, az pedig a belpolitika. Ebben a helyzetben az motiválhatja a kormányzati cselekvést: egyben kell tartani a kétmilliós Fidesz-tábort. Török szerint a Fidesz nem kamikáze akcióba kezdett a CEU elleni támadással, a döntést nagyon is racionális mérlegelés előzte meg. A Fidesz mindent azonnal mér és mérések alapján dönt. 
  • Felhívta a figyelmet a Heti Válaszban egy név nélkül nyilatkozó fideszes vezetőre hivatkozva megjelent mondatra, amely így hangzik: amit hazudtunk, az igaznak bizonyult, vagyis az ideális, visszalőni képtelennek tűnő ellenfél végül visszalőtt. Török úgy látja: Soros hatása a folyamatokra, a reakciókra, a reagálókra sokkal nagyobb, mint gondolták. A kormány vudubábukkal szeret küzdeni, és Sorost ilyennek tartották a Fidesz vezetői, de mintha Soros Györgyről kiderült volna, hogy nem vudubábu.
  • Szerinte a kormánypártnak jelenleg két dologtól kell tartania: saját tábora szétrobbanásától, illetve attól, hogy az ellenzéki szavazók egy táborba tömörülnek. Úgy látja: ma nincs meg egyiknek a nyoma sem.

A teljes cikk itt olvasható el.

.