Hét étel, amit jobb elkerülni

2017.07.13. 21:18

Gyümölcsös müzlik, joghurtok, töltött péksütemények


A töltött croissantok, édes joghurtok, gyümölcsös müzlik finomnak tűnhetnek, de a bennük lévő gyümölcs töltelékek nagy része mesterségesen előállított. Ráadásul a tartósítószerek, ízesítőszerek és a sűrítőanyagok megakadályozzák, hogy bármi megromoljon bennük. A legjobb, ha egy marék friss gyümölccsel ízesíti joghurtját és egészíti ki reggelijét.

Majonéz


A hagyományos majonéz alapanyag: friss tojás, étolaj, fűszerek. Az üzletekben vásárolt majonézek tartósítószereket, élelmiszer-színezőanyagokat és stabilizátorokat is tartalmazhatnak. A "könnyű" vagy „light” majonéz kevesebb zsírt tartalmaz (35% helyett 50%), de íz az állag megőrzése érdekében további cukrot és keményítőt is tesznek hozzá. A majonézt is legjobb, ha saját magunk készítjük.

Őrölt fűszerek


Az őrölt fűszerek könnyen keverhetők olcsóbb adalékokkal. Legjobb, ha egész fűszereket vásárol és saját maga őrli, darálja vagy reszeli. Így biztos, hogy az az ízesítő kerül az ételbe, amit szeretne. Az ételek sokkal élvezhetőbbek lesznek nátrium-glutamát és egyéb ízfokozók nélkül.

Előrecsomagolt, hosszú szavatosságú kenyerek


A szupermarketben vásárolt kenyér kémiailag fehérített lisztből készül. Az ilyen liszt hosszabb ideig tárolható, és a rovarokat is távol tartja. A kenyér alapanyagába állagjavítókat, ízfokozó anyagokat keverhetnek. Ezek az adalékanyagok javítják ugyan a tészta minőségét, meg is hosszabbítják a kenyér lejárati dátumát, de több hasznuk valójában nincs. A testünknek meg egyáltalán nincs ilyesmire szüksége.

.