Hirdetés

Italmérgezés - Többen meghaltak a mérgező pálinka miatt Borsodban

Italmérgezés - Többen meghaltak a mérgező pálinka miatt Borsodban

2017.11.08. 14:15

Egyre nagyobb méreteket ölt a pálinka mérgezés.

Hirdetés

Egyre nagyobb méreteket ölt a Borsod megyei italmérgezés. Újabb két beteg halt meg a miskolci kórházban, így hárman már egészen biztos, hogy a helyben vásárolt, mérgező alkohol miatt haltak meg. De másik két áldozat esetében is felmerül a metilalkohol-mérgezés lehetősége, így összesen már 5 halott lehet.

Az a két férfi, aki a gyanú szerint az italt eladta, nem került előzetes letartóztatásba, mert gondatlanságból követhették el az emberölést, tehát nem szándékosan. Legalábbis az eddigi vizsgálatok szerint.

A gyümölcsből főzött pálinkák is tartalmazhatnak metil-alkoholt, viszont nagyon kis mennyiségben – mondta Fehér Csaba, a Zsindelyes Pálinkafőzde főzőmestere. Mint mondta, a Magyarországon forgalmazott szeszesitalokat különböző jogszabályok szabályozzák, ezek között az egyik előírja, hogy 100 liter száz százalékos alkoholban maximálisan ezer gramm metil-alkohol lehetséges.

Ez nagyon kis mennyiség, töredéke a Borsod megyei italmérgezéskor nyilvánosságra hozott adatokhoz képest, miszerint egy üveg italnak a harminc százaléka metil-alkohol volt.

Itt valószínűleg nem a gyümölcsből főzött pálinka állt fent – fogalmazott a szakértő.
A főzőmester szerint gyümölcspálinka készítése során különböző eljárásokkal lehet csökkenteni a metil-alkohol tartalmat, viszont ilyen mértékben nem kerülhet gyümölcsből készült pálinkából metil-alkohol.

Vélhetően különböző nem fogyasztásra szánt anyagból kerülhetett bele a metil-alkohol az italba. Érzékszervekkel azonban nem lehet megállapítani, hogy mennyi a metil-alkohol tartalma egy italnak, így tehát a szakember szerint amennyiben valaki alkoholos italt vásárol, csak szakember által készített és ellenőrzött származású italt vásároljon.

.