Így használjuk fel a maradék húsvéti sonkát - 5 nagyszerű recept

Így használjuk fel a maradék húsvéti sonkát - 5 nagyszerű recept

alonmedia.hu

2019.04.22. 19:00

Íme, néhány ötlet miként használjuk fel a maradékot.

Hirdetés

Medvehagymás sonkás muffin

Hozzávalók / 2 adag
•    80 g sonka
•    125 g finomliszt
•    3 tk sütőpor
•    1 db tojás
•    175 g tejföl
•    30 ml napraforgó olaj
•    1 csokor medvehagyma
•    só ízlés szerint
•    bors ízlés szerint

Elkészítés

    A sütőt előmelegítjük. Előkészítjük a muffinformát: vajazzuk, lisztezzük, vagy ha inkább papírformákat használunk, akkor ezeket elhelyezzük a sütőformában.
    A sonkát kis - kb. 2-3 mm-es - kockákra vágjuk, a medvehagymát felaprítjuk.
    A feldarbolt sonkát és az aprított leveleket elkevejük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
    Közben egy tálba kimérjük a lisztet, és belekeverjük a sütőport.
    Egy másik tálba kerülnek a "nedves" hozzávalók: a tojás, az olaj, valamint a sonkás-medvehagymás, tejfölös keverék.
    Ha a sütő felmelegedett, akkor néhány mozdulattal összekeverjük a két (lisztes, illetve tejfölös) egyveleget.
    A sürőforma mélyedéseit kb. 2/3 részig megtöltjük.    
    A muffinokat kb. 20-25 percig sütjük, majd sütés után pár percig pihentetjük, mielőtt kivennénk a formából.
    sütési hőfok: 180°C  

 

 

Sonkás tészta

Hozzávalók:
    50 dkg száraztészta (fodros kocka, spagetti, stb.)
    50 dkg füstölt-főtt sonka
    1 nagy pohár tejföl
    2 tojás
    őrölt bors
    őrölt szerecsendió
    20 dkg reszelt sajt
    kevés vaj
    só

Elkészítés:
A tésztát bő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük. Közben a sonkát (a bőre nélkül) kis darabokra aprítjuk, a sajtot lereszeljük.
A tejfölt elkeverjük a tojások sárgáival, fűszerezzük, majd a sonkával és a reszelt sajt felével összekeverjük, a tésztát is hozzákeverjük, végül a tojások fehérjéből vert kemény habot finoman beleforgatjuk.
Kikenünk egy tűzálló tálat vajjal, belesimítjuk a tésztát, és a maradék sajttal megszórjuk a tetejét.
Előmelegített forró sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük, és rövid pihentetés után kockákra vágva tálalhatjuk.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.