Íme, néhány ötlet miként használjuk fel a maradékot.
Medvehagymás sonkás muffin
Hozzávalók / 2 adag
• 80 g sonka
• 125 g finomliszt
• 3 tk sütőpor
• 1 db tojás
• 175 g tejföl
• 30 ml napraforgó olaj
• 1 csokor medvehagyma
• só ízlés szerint
• bors ízlés szerint
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük. Előkészítjük a muffinformát: vajazzuk, lisztezzük, vagy ha inkább papírformákat használunk, akkor ezeket elhelyezzük a sütőformában.
A sonkát kis - kb. 2-3 mm-es - kockákra vágjuk, a medvehagymát felaprítjuk.
A feldarbolt sonkát és az aprított leveleket elkevejük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Közben egy tálba kimérjük a lisztet, és belekeverjük a sütőport.
Egy másik tálba kerülnek a "nedves" hozzávalók: a tojás, az olaj, valamint a sonkás-medvehagymás, tejfölös keverék.
Ha a sütő felmelegedett, akkor néhány mozdulattal összekeverjük a két (lisztes, illetve tejfölös) egyveleget.
A sürőforma mélyedéseit kb. 2/3 részig megtöltjük.
A muffinokat kb. 20-25 percig sütjük, majd sütés után pár percig pihentetjük, mielőtt kivennénk a formából.
sütési hőfok: 180°C
Sonkás tészta
Hozzávalók:
50 dkg száraztészta (fodros kocka, spagetti, stb.)
50 dkg füstölt-főtt sonka
1 nagy pohár tejföl
2 tojás
őrölt bors
őrölt szerecsendió
20 dkg reszelt sajt
kevés vaj
só
Elkészítés:
A tésztát bő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük. Közben a sonkát (a bőre nélkül) kis darabokra aprítjuk, a sajtot lereszeljük.
A tejfölt elkeverjük a tojások sárgáival, fűszerezzük, majd a sonkával és a reszelt sajt felével összekeverjük, a tésztát is hozzákeverjük, végül a tojások fehérjéből vert kemény habot finoman beleforgatjuk.
Kikenünk egy tűzálló tálat vajjal, belesimítjuk a tésztát, és a maradék sajttal megszórjuk a tetejét.
Előmelegített forró sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük, és rövid pihentetés után kockákra vágva tálalhatjuk.