Házi sonkás hagymás pizza
Hozzávalók / 4 adag
A tésztához
50 dkg finomliszt
2.5 dkg élesztő
3 dl tej
1 teáskanál cukor
2 kk só
5 dkg margarin
2 dkg margarin (a forma kikenéséhez)
0.5 evőkanál finomliszt (a forma kikenéséhez)
A szószhoz
2 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma
1 csipet szerecsendió (őrölt, elhagyható)
A feltéthez
15 dkg sonka (házi füstölt)
2 kis fej lila hagyma
1 db újhagyma (vagy snidling)
1 db piros kaliforniai paprika (kis)
Elkészítés
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a szobahőmérsékletű margarint. Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A tejfölt egy tálkába öntjük. Belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat, beleszórjuk a szerecsendiót.
A sonkát nagyon apróra kockázzuk, és egy tálkában kis lángon 2-3 perc alatt kicsit megpirítjuk.
A hagymákat is alaposan megtisztítjuk, a lilahagymát karikára, a paprikát és az újhagymát, vagy a metélőhagymát pedig apróra vágjuk.
Egy formát kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel. A megkelt tésztát beleborítjuk, és a kezünkkel szépen belenyomkodjuk, hogy legyen egy kis pereme.
Megkenjük a fokhagymás szósszal. Rárakjuk a lilahagyma karikákat. Megszórjuk a sonkakockákkal.
Előmelegített sütőben 180 fokon, 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve megszórjuk az apróra vágott paprikával, és újhagymával vagy metélőhagymával.
sütési hőfok: 180°C