Hirdetés

Márton-napi libamáj: Itt az igazság a májfogyasztással kapcsolatban
pixabay

Márton-napi libamáj: Itt az igazság a májfogyasztással kapcsolatban

medkozpont.hu

2019.11.10. 11:47

Márton-napi libamáj: Egészséges vagy mérgezzük magunkat? Libamáj recept írásunk végén.

Hirdetés

Összeállítottuk a májfogyasztás jótékony hatásait, illetve májfogyasztással kapcsolatos hiedelmeket, tévhiteket.

Vérszegény, vashiányos, B12 vitamin hiányos? Fogyasszon csirke-, marha- vagy libamájat. Továbbá ha valaki krónikusan fáradt, memória-, koncentrációs zavarai vannak arra is jótékony hatással van. Azonban érdemes fogyasztani még májat mellékvese-kimerülés, pajzsmirigy problémák esetén, illetve autoimmun betegségben szenvedőknek is.

A máj elsőszámú tápanyagbomba.
A máj valóban a szervezet méregtelenítő szerve, de a méreganyagok nem a májban hanem a zsírszövetben tárolódnak. A májunk felelős többek között a zsír lebontásáért és a különböző kemikáliák átalakításáért. Az alkohol lebontásáért is májuk felel.
 

A májfogyasztás előnyei:

  • Természetes multivitamin forrás, tartalmaz B12, B6, B1, B2 vitaminokat valamint folsavat, biotint. Továbbá természetes vas és magnézium forrás.
  • Ha vashiányban, vérszegénységben szenved vagy B12 vitamin hiányos a májfogyasztás a leghatékonyabb élelmiszerforrás.
  • Rengeteg folsavat tartalmaz. A folsav természetes formája a folát, a sejtszintű folyamatok révén támogatja a méregtelenítést.

Libamáj elkészítése - Így készítse el a legfinomabb, legpuhább libamájat

Egyszerű, de odafigyelést igényel.

Hozzávalók:

  • Libamáj
  • Zsíradék (olaj, vaj, zsír - ki, hogy szereti)
  • Hagyma (jó sok)

A titka, hogy lassan süssük, saját zsírjában a legfinomabb. Így megóvhatja a kiszáradástól.
Először is húzzuk ki belőle az ereket. Olvasszuk fel a zsiradékot, vágjuk bele a hagymát. Kezdjük el pirítani.
Tegyük rá a libamájat. Lassú tűzön süssük 10 percig az egyik oldalán, majd 10 percig a másik oldalán.
Mielőtt kivennénk, villával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha már nem szivárog belőle folyadék, akkor jó.
Friss, illatos, ropogós kenyérrel hidegen és melegen egyaránt finom.
Jó étvágyat hozzá!

.