Ha ezt a néhány szabályt betartjuk, az ünnepek után sem szaladnak ránk pluszkilók és bűntudatunk sem lesz.
Négy egyszerű szabályt kell betartani, és akkor karácsonykor sem kell sanyargatnunk magunkat. A szabály négy sarkalatos pontjai: mit, mennyit, mikor és hogyan. Először is semmit sem szabad megvonni magunktól, ami az ünnepi hangulatot emeli.
Leginkább sült húsokat, salátákat fogyasszunk, ezek kevésbé terhelik meg a gyomrot. A salátákhoz, főtt tésztákhoz extra szűz olíva- vagy lenmagolajat használjunk. Margarint nem ajánlott ételkészítéshez.
Maradhatnak a klasszikus magyar alapanyagok és fogások, csak ésszerűsíteni kell mindenekelőtt a mennyiségen.
Karácsonykor otthon, a családban, valamint a rokonoknál mindenki nagyon sokfélét főz, s ha mindent meg akarunk kóstolni, akkor ezekből kis adagokat szabad csak fogyasztani.
Az édességek, desszertek sincsenek tiltólistán. A karácsonyi aprósüteményből és a bejgliből nem kell mindjárt fél rúddal megenni, akkor sem ha folyamatosan tukmálják, kínálják. Higgye el, három szelet diós vagy mákos bejgli, ugyanolyan ízű, mint egy! Ha szeretjük, egy is elég.
A zsiradék az élelmiszerekben a legnehezebben emészthető összetevő. Év közben nagyon kevés halat fogyasztunk. Karácsonykor pedig bő zsiradékban sütjük, sőt majonézzel, tartármártással tálaljuk. A hal önmagában energiaszegény élelmiszer, de ilyen konyhatechnológiával elkészítve „horrormagasságba” emelkedik az energiatartalma és nehezen emészthetővé válik.
Nem a rántott halat kell lehúzni az ünnepi menüről, hanem másképpen kell elkészíteni: sütőben, tepsiben vagy grillezve.
„Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz úgy, mint egy koldus”
– tartja mondás. A reggelinek vitathatatlanul fontos szerepe van, de ekkor sem szabad túlzásokba esni. Az ideális reggeli kb. 4-500 kalóriát tartalmaz. Nagyon fontos, hogy reggel, azonnal pótoljuk az éjszakai folyadék veszteséget. Legjobb választás egy nagy pohár tiszta víz vagy kis mértékben édesített gyümölcstea.