Szmogriadó Budapesten - Mutatjuk, mi várható

MTI

2020.01.13. 10:50

Ma a tájékoztatási fokozatot rendelték el.

Továbbra is indokoltnak tartja a Főpolgármesteri Hivatal Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartását.

A hivatal péntekre virradó éjszaka tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Karácsony Gergely főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben azt írták: az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzésének megfelelően vasárnap Budapesten emelkedett a légszennyezők, különösen a szálló por (PM10) koncentrációja, amelynek napi átlagai jellemzően az egészségügyi határérték felett voltak.

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő három napban további romlás vagy a már magas értékek stagnálása várható. A szállópor-koncentráció napi átlaga is várhatóan meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket. Érdemi változást csak a vasárnap érkező hidegfront okoz majd.

A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak - gyermekek, idősek, betegek - azt javasolják, hogy kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, ne tartózkodjanak a szabadban és lehetőség szerint kora délután szellőztessenek.

A fővárosi szmoghelyzet romlásának elkerüléséért Karácsony Gergely főpolgármester továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá autójuk helyett utazzanak a közösségi közlekedéssel, a termelő tevékenységet végző létesítmények üzemeltetői pedig csökkentsék a porkibocsátást.

.