Koronavírus - Csaknem megháromszorozódott a fertőzések száma a hét végén Németországban

MTI

2020.03.02. 23:47

Koronavírus - A járvány elérte Berlint.

Csaknem megháromszorozódott, 53-ról 157-re emelkedett péntektől hétfőig az új koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma Németországban, és a járvány elérte a fővárost, Berlint.

A tartományi rangú fővárossal együtt a 16 német tartomány közült 10-ben regisztráltak legalább egy esetet. Az ország keleti részét, a volt NDK területét Berlin kivételével nem érinti a járvány.

Az első, és eddigi egyetlen ismert berlini fertőzött egy 22 éves fiatalember, akinél vasárnap este mutatták ki a vírust.
Egy tervezett utazás miatt szombaton beoltatta magát trópusi betegségek ellen.
Az oltások beadása utáni órákban belázasodott, végtagfájdalmai támadtak és légúti panaszok kezdték gyötörni, ezért vasárnap hajnalban kórházba szállították.

Délután hazabocsátották, miután állapota javult és kizártak egy sor lehetséges súlyos megbetegedést, a többi között az agyhártyagyulladást. Végül annak révén szűrték ki, hogy a kórház egy hete bevezette, hogy minden esetben elvégzik a koronavírus jelenlétét vizsgáló tesztet is, amikor elvégzik az influenzavírus jelenlétét vizsgáló tesztet.

Az influenzára végezett teszt negatív eredményt mutatott, a vasárnap estére elkészített koronavírus-teszt viszont pozitív lett, ezért ismét kórházba szállították, elkülönítve elhelyezték és megkezdték annak a 60 embernek a vizsgálatát, akikkel a vírus kéthetes lappangási ideje alatt kapcsolatba került.

A fertőzés forrása egyelőre ismeretlen.

A többi ismert fertőzés legnagyobb részét - 90 esetet - Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. A második helyen Bajorország áll 26 fertőzöttel. Közülük 14-et már gyógyultnak nyilvánítottak. Baden-Württembergben 20, Hessenben 10 fertőzést regisztráltak, a többi érintett tartományban 1 vagy 2 vírushordozót találtak.

A szövetségi kormány, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) és vezető járványügyi szakemberek hétfőn Berlinben tartott közös tájékoztatóján Christian Drosten berlini virológus, a 2002-2003-as SARS (súlyos akut légúti szindróma) világjárványt kirobbantó vírus egyik legismertebb kutatója kiemelte, hogy az ugyancsak a SARS-családba tartozó új koronavírus - hivatalos nevén SARS-CoV-2 - rendszerint ugyan igen enyhe betegséget okoz, de várhatóan a lakosság többségét megfertőzi.

A kérdés csak az, hogy sikerül-e megakadályozni a vírus gyors terjedését - hangsúlyozta a szakértő, rámutatva: nagy különbség, hogy a fertőzéshullám néhány hét vagy két év alatt fut végig az országon.

Mint mondta, egy fertőzött átlagosan két további embernek adja át a vírust. Ezt az arányt 1 alá kell szorítani a járvány feltartóztatásához.

Jens Spahn egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy az óvintézkedések és korlátozások mind a járvány lassítását szolgálják, mert csak így lehet az egész társadalom számára kezelhetővé tenni az új vírust. Ez áldozatokkal jár, az ország egyes részén és a mindennapok bizonyos területein korlátozásokkal kell együtt élni.

Azonban mindig ügyelni kell az arányosságra, így például a határok lezárása nem indokolt, és a nagyobb rendezvények lemondása vagy egész vállalatok bezárása sem szükséges feltétlenül fertőzés vagy fertőzésgyanú esetén - fejtette ki a miniszter.

Az új típusú koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte megközelíti a 90 ezret, a halálos áldozatok száma 3000 felett van. A járvány 65 országot ért el, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.

.