Osztrák-olasz határ - Koronavírusra tesztelik a határon átkelőket

Koronavírus

MTI

2020.03.09. 19:55

Az országút mentén és a vonatokon is.

Koronavírusra tesztelik az olasz-osztrák határon átkelő utasokat - jelentette az osztrák sajtó hétfőn.

Az intézkedés kedden lép életbe.

Az ellenőrzést az osztrák egészségügyi hivatalok munkatársai végzik majd, a rendőrség jelenlétében. Az autósokat és a vonatok utasait szúrópróbaszerűen ellenőrzik: megmérik az utasok lázát, majd előre kidolgozott, állandó kérdéseket tesznek fel nekik, egyebek mellett arra vonatkozóan, jártak-e a közelmúltban a fertőzéssel sújtott krízisterületek egyikén, és észleltek-e influenzaszerű tüneteket.

A vizsgálatokat két csoport végzi majd az A13-as autópályánál, az országút mentén, a vonatokon, a Reschen-hágónál és a határ menti Sillian településnél.

Günther Platter tiroli tartományi vezető azt tanácsolta, hogy lehetőség szerint kerüljék el az észak-olaszországi válságterületeket.

Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnap az ORF televízió egyik "műsorában leszögezte, hogy meg kell akadályozni a koronavírus gyors terjedését. "Minél nagyobb a fertőzések száma, annál nehezebb lesz nyomon követni az egyes eseteket" - tette hozzá. A kormányfő nem zárta ki, hogy további óvintézkedésekre is sor kerülhet, így például iskolák, óvodák időszakos bezárására, nagyobb rendezvények elhalasztására.

"A megfelelő időpontban, a megfelelő mértékben kell megtenni ezeket a lépéseket" - szögezte le. A koronavírus-járvány várható gazdasági következményeiről úgy vélekedett: "Ausztriában is érezni fogjuk a hatását".

Ausztriában 112 személy esetében állapítottak meg koronavírus-fertőzést. Alsó-Ausztriában 36-an betegedtek meg, Bécsben 33-an, Stájerországban tízen, Tirolban és Felső-Ausztriában kilenc-kilenc megbetegedést tapasztaltak, Salzburgban hatan, Burgenlandban négyen, Vorarlbergben pedig ketten kapták meg a fertőzést, míg Karintiában egy esetet diagnosztizáltak.

A koronavírustesztet 4734 emberen végezték el.

.