Az USA minden tagállamban emelkedik a fertőzöttek és az elhunytak száma

Koronavírus

MTI

2020.04.08. 22:57

Folyamatosan emelkedik a Covid-19 betegségben elhunytak száma az Egyesült Államokban

New York államban kedden 779 beteg halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben - jelentette  be szerdai sajtótájékoztatóján Andrew Cuomo, New York állam kormányzója.

A kormányzónak hétfő óta minden nap azt kell közölnie, hogy az adott napon szedte a járvány a legtöbb halálos áldozatot. New York városában szerda délelőttig - a Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint - 4009, az Egyesült Államok egész területén pedig 13 ezernél több halottat regisztráltak. Az Egyesült Államokban - szintén szerda délig - összesen 402 923 fertőzöttet diagnosztizáltak.
    

"Van egy jó hírem és van egy rossz" - kezdte sajtókonferenciáját szerdán Andrew Cuomo kormányzó. Jó hírként említette, hogy a társadalmi elkülönülés gyakorlata eredményes. A rossz hírről pedig úgy fogalmazott: nemcsak rossz, hanem "borzalmas", ugyanis folyamatosan emelkedik a Covid-19 betegségben elhunytak száma. Hozzátette: a koronavírus-járványban meghaltak száma messze felülmúlja a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban elhunytakét. A terrortámadásban 2753 ember halt meg New Yorkban. A koronavírus-járvány eddig már több mint négyezer áldozatot követelt New York városában és több mint hatezret egész New York állam területén.

A kormányzó bejelentette: több vírustesztet végeznek majd a kisebbségi közösségekben, a spanyolajkúak és az afroamerikaiak között. Bejelentette azt is, hogy a munkanélküli segélyért folyamodó minden egyes embernek 600 dollárral megnövelik a segély összegét. "A szövetségi kormányzat átutalja majd ezt, de New York állam nem vár, azonnali hatállyal kifizeti az embereknek" - mondta.

Cuomo közölte azt is, hogy az idén a New York-iak levélben szavazhatnak majd. A kormányzó az eredetileg április 28-ra kiírt előválasztásokat már korábban elhalasztotta június 23-ra. A sajtótájékoztatón elmondta: látta a televízióban a hosszú, tömött sorokat a kedden Wisconsinban megrendezett előválasztásokon és szerinte ez "teljes nonszensz".

Közben az Egyesült Államok többi tagállamában is folyamatosan emelkedik a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma.     

A New Yorkkal szomszédos New Jerseyben az elmúlt 24 órában több mint háromezer új fertőzöttet diagnosztizáltak. Phil Murphy kormányzó a szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy az államban több mint 47 ezer a fertőzöttek, és több mint 1500 a halottak száma.

A kormányzó szintén több hűtőkamiont kért a szövetségi kormánytól, mert New Yorkhoz hasonlóan ebben az államban is megteltek a halottasházak.     

Pennsylvaniából szerdán több mint további halálesetet és 1680 új fertőzést jelentettek, az államban több mint 16 ezer a koronavírusos fertőzéssel diagnosztizáltak száma.

A déli Louisiana államban az egészségügyi hatóságok azt javasolják a családoknak, hogy idősotthonban élő szeretteiket vigyék haza.

.