Koronavírus - New Yorkban nő a járvány halálos áldozatainak száma

Koronavírus

MTI

2020.04.17. 21:36

New Yorkban nő a járvány halálos áldozatainak száma, több államban a mindennapi élet újraindítása mellett tüntetnek.

New York államban emelkedik a járvány halálos áldozatainak száma - jelentette be Andrew Cuomo, az állam kormányzója a pénteki  sajtótájékoztatóján. Közben több amerikai tagállamban tüntetnek a gazdaság és a mindennapi élet újraindításáért.

Andrew Cuomo közölte: csütörtökön az államban 630 halálos áldozatot követelt a járvány, míg szerdán 606 beteg hunyt el az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben. Hozzátette azonban, hogy csökkent az újonnan kórházba szállított betegek száma, s jelenleg naponta kétezer beteget vesznek fel a kórházakba.     

A kormányzó azt állította: a szövetségi kormány nem segít a vírustesztek biztosításában, s hozzátette még azt is, hogy Donald Trump többször is visszautasította a tagállamok kérését a teszet számának növelésére. Állítása szerint Trump azt mondta volna: ez "túlságosan nehéz" és "túlságosan bonyolult".       

Az amerikai elnök még a sajtótájékoztató alatt a Twitteren válaszolt erre. "Cuomo nevetséges módon 40 ezer lélegeztetőgépet kért. Ennek kis részét leszállítottuk, és bőségesen elég is volt" - írta a mikroblogon. Egy másik bejegyzésében pedig úgy fogalmazott. "Cuomo kormányzónak több időt kellene töltenie a cselekvéssel, és kevesebbet  a panaszkodással. Gyerünk, tessék dolgozni. Elég a beszédből. Mi kórházi ágyak ezreit biztosítottuk (New York államnak), amelyekre nem volt szükség, vagy nem is használták fel ezeket".       

New York kormányzója az állam gazdasági újranyitásáról szólva azt mondta: ehhez mindenképpen a szövetségi kormányzat pénzügyi segítségére van szükség. Azt állította, hogy ilyen jellegű segítséget az általa irányított állam eddig nem kapott.

Az állam idősotthonaiban pusztító járványra vonatkozó újságírói felvetésre Andrew Cuomo azt válaszolta: "csak azokról az esetekről tudunk, amelyeket jelentenek nekünk". Péntek délelőtt ugyanis nyilvánosságra hozták New York állam egyik felmérését, amely szerint az állam idősotthonaiban katasztrofális a helyzet: 19 otthonban egyenként több mint 20 halottja volt az elmúlt hetekben a járványnak. Egy brooklyni otthonban 55 idős ember hunyt el, New York városának további négy idősotthonában - Bronxban, Queensben és Staten Islanden - több mint 40 ápolt halt meg. Egyedül a keddi napon az állam idősotthonaiban 2477 halálos áldozatot követelt a Covid-19 betegség.     

Az Egyesült Államokban a Johns Hopkins egyetem és kórház péntek déli adatai szerint több mint 672 ezer a diagnosztizált fertőzöttek és több mint 33 ezer a járványban elhunytak száma.

Közben több tagállamban, így Michiganben, Minnesotában, Kentuckyban és Virginiában is ezrek tüntettek annak érdekében, hogy indítsák be ismét a gazdasági és a mindennapi életet. Dél-Dakota kormányzója, Kristi Noem, aki az állam május elejei újranyitása mellett döntött, pénteken úgy fogalmazott a döntését bírálóknak: "hiszek a szabadságban".

.