Négy ember meghalt a hétvégi árvizekben Csehországban

Időjárási hírek

MTI

2020.06.22. 23:57

Több százmillió koronás károk keletkeztek .

Négy ember meghalt, egy eltűnt és több százmillió koronás károk keletkeztek az elmúlt hét végén Csehországban, amikor a heves esőzések következtében több régióban kiömlöttek a helyi patakok a medrükből, és lakóházakat, utakat, mezőgazdasági területeket árasztottak el.

A cseh közszolgálati média hétfői jelentései szerint a legtöbb probléma az ország északnyugati és északkeleti területein, valamint Dél-Morvaországban volt.

A négy áldozat közül az egyik egy hétéves kislány, akit az utcán játszás közben sodort el a hirtelen lezúduló vízmennyiség. Az eltűnt személy egy idős asszony, aki kiment a kertjébe megnézni a megáradt patakot, a part egy darabja azonban váratlanul leszakadt, és az asszonyt elragadta a víz. Holttestét csak két nap múlva találták meg több kilométerre az esettől egy parti bozótosban.

A közrádió összegzése szerint mintegy 200 ház került víz alá, közülük néhány régebbi építmény annyira megrongálódott, hogy le kell bontani. A vízzel elárasztott pincék száma ennek háromszorosa. Az áradásokban több mint kéttucatnyi helyi híd is elpusztult, illetve megrongálódott. Károkat jelentett az útkezelőség is.

A biztosítótársaságok hétfői nyilatkozatai szerint az eddig felmért és bejelentett károk értéke meghaladja a 250 millió koronát (3,425 milliárd forint).
Hétfőn országszerte megjavult az időjárás, és a meteorológusok szerint újabb kiadós esőzésekre a közeli napokban már nem kell számítani.

.