Koronavírus - Három belga város drasztikus intézkedéseket hozott

MTI

2020.08.09. 19:04

Csak a helyi lakosok, nyaralótulajdonosok, az ott tartósan megszálló vendégek, illetve a székhellyel rendelkező vállalatok és szervezetek alkalmazottai tartózkodhatnak a településeken.

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a belga tengerpart három népszerű városa, Oostende, Knokke és Blankenberge vezetése úgy döntött, hogy vasárnaptól nem engedi területére lépni az egy napra érkező fürdőzőket - közölte az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán vasárnap.

A vasárnap éjféltől életbe lépő és visszavonásig érvényes szabályozás értelmében a településeken csak a helyi lakosok, nyaralótulajdonosok, az ott tartósan megszálló vendégek, illetve a székhellyel rendelkező vállalatok és szervezetek alkalmazottai tartózkodhatnak.

A döntés előzményeként hatalmas tömeg özönlötte el a tengerpartokat a hétvégén az országban tomboló hőhullám miatt. A 35 Celsius-fokos hőségben többen nem tartották be a járvány terjedését akadályozó előírásokat, nem engedelmeskedtek az intézkedő rendőröknek, és többször rendbontássá fajultak az incidensek napközben és éjjel is.

Knokke önkormányzatának közleménye szerint aki a településekre kíván utazni, igazolnia kell, hogy jogosult a belépésre. Arra hivatkoztak, hogy "kényszerűségből hozták meg a drasztikus intézkedéseket", a közbiztonság szavatolása érdekében. Oostende önkormányzata vasárnap arra szólította fel az SNCB belga vasúti társaságot, hogy ne indítson további vonatokat a városba, ugyanis délelőtt 11 órától nem fogad és nem indít szerelvényeket, vasútállomását pedig az esti órákig bezárta. Blankenberge arról tájékoztatott, hogy állomásán minden érkező utast ellenőriznek, és az egy napra érkezőket azonnak visszafordítják.

A három város vezetése arra kérte az illetékes hatóságokat, hogy gyorsított eljárások keretében, szigorú büntetéseket szabjanak ki a szabályoknak nem engedelmeskedő turistákkal szemben. Sajtóbeszámolók szerint a kocsisorok hatalmas dugókat eredményeznek, a rendőrségnek már több összetűzés alkalmával kellett beavatkoznia.

A belga nemzeti közegészségügyi intézet vasárnap közzétett jelentése szerint az elmúlt egy hét átlagát tekintve naponta 564,4 ember esetében bizonyult pozitívnak a koronavírusteszt Belgiumban, ami enyhe, 19 százalékos növekedést jelent az azt megelőző hét adataihoz képest. Amíg százezer főre két hete átlagosan 44,3 fertőzött jutott az országban, addig a hét elején ez a mutató 51,2-re, vasárnapra 63,3-ra emelkedett. Belgiumban a járvány márciusi megjelenése óta megerősített esetek száma 73 ezer 401, ez a mutató 617-tel magasabb, mint szombaton.

A hét folyamán átlagosan naponta 23,3 embert vittek kórházba, 7 százalékkal kevesebbet, mint az előző héten. Szombaton 30 koronavírussal fertőzött beteget helyeztek el kórházakban, de 38-an távozhattak gyógyultan. A legfrissebb adatok szerint 281 fertőzöttet ápolnak kórházakban, öttel kevesebbet, mint az előző nap, és több mint tízzel kevesebbet, mint a hét elején. Közülük 69-en részesülnek intenzív ellátásban, 36 esetében kell lélegeztetőgépet alkalmazni. A járványhoz köthető halálesetek napi átlagos száma 3,4-re emelkedett a hét végére. A fertőzésnek Belgiumban 9870 halálos áldozata van, 11-gyel több, mint a hét elején.

Steven Van Gucht, a kormányzati válságközpont szóvivője vasárnap közölte, hogy a fertőzöttek többsége a járvány szempontjából nagyobb kockázatú, vörös besorolású országokból visszatérő nyaralók közül kerül ki. A vírustesztet elvégző 1200 hazatérő turista közül az elmúlt napokban 22-en bizonyultak fertőzöttnek.

Az új esetek többségét továbbra is az észak-belgiumi Antwerpenben és környékén regisztrálták, azonban egyre több fertőzöttről adnak hírt a brüsszeli régióból is.

A belga főváros 19 kerületéből ötben a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma elérte vagy meghaladta az 50-et, ezért ezekben a negyedekben az arcmaszk viselésére vonatkozó általános kötelezettség életbe lépett. Vasárnaptól Saint-Gilles, Anderlecht, Schaerbeek, Saint-Josse és Berchem-Saint-Agathe lakosai, valamint az oda látogatók nem csak a tömegközlekedési eszközökön, illetve minden zárt térben, hanem az utcán is kötelesek arcmaszkot viselni. A növekvő esetszám miatt a belga főváros Ganshoren és Molenbeek nevű negyedei hamarosan szintén elérhetik a kritikus esetszámot.

.