Hirdetés

Koronavírus - Van, ahol teljesen leállnak a szolgáltatások Spanyolországban
alon.hu

Koronavírus - Van, ahol teljesen leállnak a szolgáltatások Spanyolországban

Koronavírus

MTI

2020.11.09. 22:37

Andalúziában korlátozzák a nem létfontosságú szolgáltatásokat.

Hirdetés

A dél-spanyolországi Andalúziában hétfő éjféltől újabb járványügyi megszorítások lépnek életbe: növelik az éjszakai kijárási tilalom időszakát, az egyetemi oktatás online folytatódik, a nem létfontosságú szolgáltatások pedig délután 18 óra után nem vehetők igénybe.

A tartomány autonóm kormánya azért döntött az óvintézkedések fokozása mellett, mert a térségben a fertőzöttség meghaladja az országos átlagot, százezer emberből 576 igazoltan elkapta a koronavírust.

Andalúziában legalább két hétig érvényben marad a régió lezárása is, csak igazolással lehet be- és kilépni területéről, azon belül pedig bevezetik az egyes városok és települések közötti közlekedési korlátozást is.

Granada megyében a kiugró, a tartományi átlag dupláját meghaladó esetszám miatt még szigorúbb intézkedéseket rendetek el: teljesen leáll minden nem létfontosságú szolgáltatás, így például a vendéglátás. Zavartalanul működhetnek viszont az élelmiszer boltok, a gyógyszertárak, az optikák, a telekommunikációs üzletet és egészségügyi szolgáltatók is.

Spanyolország 17 tartományából hatban zárták be eddig vendéglátóegységeket, két régióban pedig csak a teraszok működhetnek, és szinte mindenhol érvényben van valamilyen létszám- és nyitvatartási korlátozás a vendéglátásban.

A hétvégén több városban is tüntetéseken hívták fel a figyelmet a szektor szorult helyzetére és a növekvő munkanélküliség veszélyére. Baszkföldön közvetlen anyagi támogatást, adókedvezményeket és a bérleti díjak csökkentését követelték az utcára vonult tüntetők.

A megmozdulások békésen zajlottak, de a navarrai Pamplonában a tüntetés után kapucnis fiatalok csoportja okozott rendbontást. Köveket dobáltak a rendőrök felé, megrongálták több bank bejáratát és kukákból emeltek barikádokat az utcákon.

Barcelonában tiltakozók festékkel töltött léggömbökkel vették célba a katalán kormányzati palotát vasárnap, vörösre színezve a történelmi épület homlokzatát. "A kormány kivérezteti a vendéglátást" - üzenték az elkövetők, akik ellen feljelentést tettek a hatóságok.

A spanyol vendéglátók szövetsége korábban úgy becsülte, hogy az 1,7 millió embernek munkát adó, több mint 277 ezer vendéglátóhelynek legalább 20 százaléka tönkre fog menni a járványügyi intézkedések miatt.

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint péntek óta több mint 52 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és az elmúlt 24 órában 4441 új esetet igazoltak a szűrővizsgálatok.

A fertőzés egy hét alatt több mint ezer halálos áldozatot követelt, a vírus felbukkanása óta 39 345 ember hunyt el.

Növekszik a kórházi ellátásra szorulók száma is, már több mint 21 ezer pácienst kezelnek egészségügyi intézményben, intenzív terápiát mintegy háromezren kapnak.

A kórházak telítettsége Covid-betegekkel átlagosan 17 százalékos, míg az intenzív osztályoké 32 százalékos. Utóbbi azonban a tartományok közül Aragónban, La Riojában és az észak-afrikai Melilla autonóm városban meghaladja az 50 százalékot.

.