Szombaton kezdődnek a sportlövők küzdelmei - Négy magyar áll a rajthoz

Tokiói olimpia

MTI

2021.07.22. 23:07

Itt van néhány érdekesség a sportággal kapcsolatban.

A sportlövészet olimpiai összesített éremtáblázatát toronymagasan vezeti az Egyesült Államok, mely eddig 110 medált nyert ötkarikás játékokon.

A tokiói olimpián szombaton kezdődnek a sportlövők küzdelmei. A játékok sajtószolgálata ebből az alkalomból érdekes statisztikai összeállítást közölt a sportágról.
    
1924 - Az 1924-es olimpia óta először fordul elő ismét, hogy lesz csapatverseny sportlövészetben: Tokióban légpisztolyban, légpuskában és koronglövészetben is rendeznek viadalt vegyescsapatoknak.
120 - A 2016-os riói olimpián Anna Korakaki 120 évvel azután nyert ismét aranyérmet a görögöknek, hogy az ország az első aranyait szerezte az 1896-os játékokon.
110 - Az Egyesült Államok sportlövészetben eddig ennyi érmet nyert olimpiákon, míg az örökranglista második helyén álló svédek 57-et.
 16 - A fehérorosz Kansztantszin Lukasik a sportlövészet történetének legfiatalabb olimpiai bajnoka. Az 1992-es barcelonai játékokon 16 évesen és 312 naposan nyerte meg a férfi pisztolyosok 50 méteres versenyszámát.
  9 - A georgiai Nino Szalukvadze lesz az első nő, aki kilenc különböző olimpián is szerepel. Az 52 esztendős lövő arany- és ezüstérmet nyert az 1988-as szöuli játékokon, 2008-ban, Pekingben pedig bronzérmes volt.
  6 - A japánok eddig hat ötkarikás érmet nyertek sportlövészetben - egy arany, két ezüst, három bronz -, de egyet sem az 1992-es barcelonai olimpia óta.
  5 - Ennyi ötszörös olimpiai bajnoka van a sportágnak: a norvég Ole Andreas Lilloe-Olsen, valamint az egyformán amerikai Carl Osburn, Willis Lee, Alfred Lane és Morris Fisher.
  4 - Magyarország négy sportlövője vesz részt a tokiói olimpián: Péni István, Pekler Zalán és Mészáros Eszter puskával, míg Major Veronika pisztollyal.
  1 - Az első aranyérmet Tokióban a női légpuskások 10 méteres versenyszámában osztják ki szombaton, ebben a számban Mészáros Eszter is érdekelt lesz.

.