Három tökéletes karácsonyi aprósütemény recept - Sokáig elállnak és lehetetlen elrontani

Advent

alonmedia.hu

2021.12.16. 04:47

lekváros linzer
Lekváros linzer

A tökéletes baracklekváros linzer (puha és omlós)

Sokáig eláll, érdemes mindjárt dupla adagot készíteni. 

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj (szobahőmérsékletűnél hidegebb legyen) nem szabad felolvasztani
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom héja lereszelve
  • 1 teáskanál sütőpor
  • Tölteni: sárgabaracklekvár

Elkészítés:

  • Először a lisztet, a porcukrot, a sütőport, a vaníliás cukrot keverjük össze.
  • A száraz alapanyagokhoz reszeljük hozzá a jó alaposan megmosott (lehetőleg bio) citrom héját. A vajat kockázzuk apró darabokra, adjuk a tésztához a tojássárgájával együtt.
  • A hozzávalókat gyorsan dolgozzuk össze, (ha sokáig gyúrjuk a tészta a kéz melegétől ragacsossá válhat) majd formázzuk cipóvá. Csomagoljuk folpackba és 1 órára tegyük hűvös helyre.
  • Sütőpapírral béleljünk ki két nagy tepsit.
  • A sütőt melegítsük elő 180 fokra. (Légkeveréses)
  • Ha letelt a pihentetés ideje, picit gyúrjuk át a tésztát. A tészta felét nagyon vékonyan lisztezett felületen - még finomabb, ha porcukrozott felületen csináljuk - nyújtsuk kb. 0.5 cm vastagságúra.
  • A linzerkiszúróval szúrjuk ki a formákat és sorakoztassuk a tepsibe.
  • Tegyük az előmelegített sütőbe és 10 perc alatt süssük készre, de azért közben nézzünk rá, mert sütőtől is függ a sütési idő.
  • Forrón még törik, de baracklekvártól bepuhul.
  • Két sütit baracklekvárral ragasszuk össze. A lyukas sütik közepébe még egy pötty lekvárt is cseppenthetünk.
  • Végül vaníliás porcukorral hintsük meg a sütiket.
  • Nagyon sokáig eláll és finom.
  • Jól záródó fémdobozban tároljuk. 
.