Néhány tipp, hogy felesleges kilóitól könnyebben megszabadulhasson

Újévi fogadalmak

alonmedia.hu

2022.01.01. 22:17

A top újévi fogadalom: megszabadulni pár kilótól. Itt van 12 tipp, hogy felesleges kilóitól könnyebben megszabadulhasson. Nyomtassa ki, legyen szem előtt, míg céljait el nem éri!

Az újévi fogadalmak listáján évek óta első helyen áll, hogy megszabadulunk pár kilótól. Ezt, a nagy karácsonyi lakomák után az év elején talán még könnyű betartani, de ahogy telnek a napok, hetek egyre nehezebbé válik. Pedig higgye el, mint minden, ez is fejben dől el. 

A túlsúly nagy valószínűséggel azért rakódott ránk, mert a táplálkozásunk nem volt megfelelő. Ezt sokszor még önmagunknak is nehéz bevallani. De ha őszintén a tükörbe nézünk, ha bevalljuk, ha nem; ez az igazság.

Tehát, első, és legfontosabb: változtasson étkezési szokásain!

Itt van további 12 tipp, ami segíthet abban, hogy felesleges kilóitól könnyebben megszabadulhasson.

  • 1. Minden étkezést kezdjen egy nagy pohár - minimum 3 dl - vízzel - Így szinte biztos, hogy kevesebb étel is elég lesz. 
  • 2. Minden falatot rágjon meg alaposan, tehát egyen lassan, nyugodtan. Ha habzsol, sokkal később jelez a gyomra, hogy jóllakott. A gyors tempójú étkezéskor mire azt érezi, hogy jóllakott, nagy valószínűséggel jóval többet evett a kelleténél. Sőt, a jóllakottság érzését ne várja meg, legjobb, ha azt érezi: "már nem vagyok éhes". Inkább hagyja meg, ha többet szedett magának a kelleténél.
  • 3. Tűzzön ki reális célokat! Az irreális elvárások, olyan szeretne lenni, mint X vagy Y nem vezetnek soha eredményre. Önmagához képest kell meghatározni a célt.
  • 4. Legyen elöl egy régi fotó amin jól nézett ki! Ez lehet akár a hűtőszekrény oldalán, az íróasztalon vagy a konyhaszekrény ajtaján is. A lényeg, hogy mindig legyen szem előtt, mielőtt a következő falatért nyúlna.
  • 5. Érje be kevesebbel! - Három pizzaszelet, ugyan olyan ízű mint egy! (Lásd 1. pont: minden étkezést kezdje egy nagy pohár vízzel!) Elég lesz egy szelet pizza is! Ha megette, várjon egy kicsit és ha már nem érzi éhesnek magát, akkor elég volt.
  • 6. Távolítson el minden nasit vagy jutalomfalatot a munkahelyi fiókból, a kocsiból vagy az otthonából. Ha nincs kéznél, nem rohan el a boltba egy tábla csokiért, mert annyira megkívánta. Elfogadja, hogy nincs. Ugyanez vonatkozik az esti rágcsákra - mogyoró, pisztácia, chips - ha nem kerül a kezeügyébe, nincs mit ropogtatni.
  • 7. Legyen őszinte önmagához - Nem ettem semmit, csak...(2 szelet sütit; vagy néhány szem sült krumplit; vagy amit Bendegúz a tányérján hagyott...) Szóval, ha így kezdünk egy mondatot: Nem ettem semmit, csak... Akkor már evett valamit, "csak"-nak mindig van valami folytatása. A "nem ettem semmit" - az tényleg őszintén semmi se legyen!
  • 8. Mosson fogat! Ne csak este, hanem minden étkezést követően! Egy fogkefe minden női kézitáskában elfér. Így nem csak az édességet, de mást sem fog üde lehelettel megkívánni, bármennyire is guszta.
  • 9. Mindig legyen a közelében egy pohár vagy egy flakon víz (vagy ízesítés nélküli ásványvíz)! - Sokszor nem is éhes, hanem inkább szomjas. Ne feledje, testünk nagy (kb. 70 százaléka) százaléka víz.
  • 10. A reggelit soha ne hagyja ki! Hátráltatja az egészséges táplálkozás kialakulását pl. a gyerekeknél továbbá hatással van a túlsúly és elhízás kialakulására is.
  • 11. Vegyen egy sportbérletet vagy egy jó futócipőt! De valóban Ön áldozzon rá, ne a céges bérletre hivatkozzon, hogy van. Így nagyobb valószínűséggel - többnyire - ki is használja. Heti háromszor igenis szánjon időt önmagára, a testére! Továbbá a testmozgás nem csak testének, de a lelkének is jót tesz.
  • 12. Este hat óra után, illetve lefekvés előtt 4-5 órával ha lehet már ne egyen semmit! (Lásd 7. pont: Nem ettem semmit, csak...) Az utolsó, este 6 órai étkezés után mosson fogat. (Lásd 8. pont) Ekkor már csak folyadékot - meleg, ízesítés nélküli gyümölcsteát, zöldteát - igyon. (Lásd 9. pont)
.