Tankoláshoz kedvezményt vezetnek be a franciák is

MTI

2022.03.13. 21:51

Az intézkedés vonatkozik a vállalkozókra és a háztartásokra is és literenként 15 eurócentes kedvezményt biztosít.

Literenként 15 eurócentes kedvezményt biztosít április 1-től négy hónapon keresztül a francia kormány az autósoknak a benzinkutaknál az üzemanyagárak folyamatos növekedése miatt - jelentette be Jean Castex miniszterelnök.

Az intézkedés - amely mintegy 2 milliárd euróba kerül az államnak - vonatkozik a vállalkozókra és a háztartásokra is, és minden üzemanyagra érvényes lesz. "Ez azt jelenti, hogy minden teli tanknál kilenc eurót (3400 forintot) lehet majd megtakarítani" - mondta a kormányfő a Le Parisien című napilap honlapján megjelent interjúban.

A kedvezményt a fizetéskor vehetik igénybe az autósok, a kutak bejáratánál feltüntetett árban nem lesz látható az engedmény.

Az állam a különbözetet megtéríti a kutaknak, s a miniszterelnök azt kérte az olajipari vállalatoktól, hogy ők is tegyenek hasonló "kiegészítő gesztust".

"Hogyan érthetnék meg a franciák, hogy két euróba került a gázolaj, miközben az olajipari vállalatoknak továbbra is nagy a nyereségük?" - kérdezte a miniszterelnök.

"Ha az állam képes literenként 15 eurócentes erőfeszítést tenni, és ők is tesznek például 5 eurócentes erőfeszítést, akkor már literenként 20 eurócent maradhatna a franciák zsebében" - fogalmazott Jean Castex.

A francia kormány az elmúlt hónapokban több intézkedést is foganatosított az energiaárak emelkedésének mérséklésére. A gáz árát tavaly nyáron befagyasztotta 2022 áprilisig, majd az ukrán háború kitörését követően a befagyasztást meghosszabbította az év végéig. Az elektromos áram árának emelkedését pedig 4 százalékra korlátozta, s az év végén 100 eurós "energiainfláció"-támogatást utalt át a rászoruló háztartásoknak.

A lakossági intézkedéscsomag 20 milliárd euróba került a költségvetésnek a miniszterelnök szerint.

A kormány jelezte, hogy a jövő héten újabb gazdasági és szociális támogatási programot jelent be az ukrajnai háború következményeinek kompenzálására.

.