Tovább emelkedett az Ian-hurrikán halálos áldozatainak száma

MTI

2022.10.02. 22:45

Floridában vasárnap még hozzávetőleg egymillióan voltak áram nélkül.

Floridában 44-re növekedett az Ian-hurrikán hivatalosan megerősített halálos áldozatainak száma a helyi idő szerint vasárnap déli adatok szerint, míg a meg nem erősített adatok szerint ennél többen haltak meg.

A hatóságok magyarázata szerint a megerősített és meg nem erősített halálesetek közötti különbséget az okozza, hogy a Floridai Kerületi Orvosszakértői Testület (Florida District Medical Examiners) jelenti minden boncolás eredményét az Orvosszakértői Bizottságnak, amely hivatalosan is megállapítja, hogy az adott haláleset a hurrikánhoz kapcsolódik-e. A legtöbb, 30 megerősített hurrikán-áldozatot a Florida dél-nyugati partvidékén fekvő Lee megyében találták.

A jelentések szerint a mentőegységek vasárnap jutottak el több olyan szigetre, amelyet a hurrikán teljesen elvágott a szárazföldtől, s több sérültet hoztak ki a floridai partokhoz közel fekvő legnagyobb szigetről, Pine Island-ről. Az oda vezető hidat a vihar használhatatlanná tette, így vízi és légi úton tudták csak elérni a szigetet.

Floridában vasárnap még hozzávetőleg egymillióan voltak áram nélkül, és változatlanul 42 ezer szakember dolgozik a szolgáltatás helyreállításán.

Mintegy 33 ezer ember 257 ideiglenes szálláson volt elhelyezve a Szövetségi Veszélyhelyzet-kezelési Ügynökség (FEMA) helyi idő szerint vasárnap délelőtti közlése alapján. Deanne Criswell, a szervezet igazgatója a Fox News délelőtti adásában arról beszélt, hogy a szövetségi kormány minden idők legkomolyabb összegű mentési és kutatási erőforrásait bocsátja rendelkezésre a szükséget szenvedő floridaiak megsegítésére.

A kutatás-mentési és helyreállítási munkákban a Nemzeti Gárda ötezer floridai és kétezer más államokból érkezett tagja vesz részt.

A hurrikán szerdán Florida dél-nyugati részén okozta a legsúlyosabb károkat, ugyanakkor az állam középső részén a viharral járó komoly esők okozta árvizek miatt kellett még a hétvégén is többeket kitelepíteni, s az áradások több utat is elöntöttek.  

Joe Biden amerikai elnök szombaton este bejelentette, hogy szerdán utazik a hurrikán-sújtotta floridai térségbe, azt megelőzően Puerto Rico-ba is ellátogat, ahol szintén súlyos károkat okozott a trópusi viharciklon.

Az Ian-hurrikán további 4 halálos áldozatot követelt azt Egyesült Államokon belül Észak-Karolinában. Kubából további 3 halottról számolt be az AP hírügynökség.

A viharzóna szombaton Észak-Karolina és Virginia államok fölött volt, ahol a várakozások szerint fokozatosan veszítve erejéből, feloszlik. A hatása a hétvégén Washingtonban is érezhető volt erős szél és folyamatos esők formájában.

.