A fiatal közönségnek szóló filmeké a főszerep hétvégén a Cinemira Teen filmfesztiválon

MTI

2022.11.17. 21:58

A fiatal közönségnek szóló filmeké a főszerep hétvégén a Cinemira Teen filmfesztiválon a Corvin moziban.

A fiatal közönségnek szóló filmeké lesz a főszerep a Cinemira Teen Ifjúsági Filmfesztiválon a Corvin moziban, valamint a H13 közösségi térben november 18. és 20. között. A fesztivál vendége lesz a Stranger Things című sorozat magyar rendezője, Antal Nimród, a fesztivál nyitófilmje A Stand up királynője című svéd film lesz - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

A Cinemira egyetlen hazai filmfesztiválként kifejezetten a fiatal közönségnek szóló filmeket mutat be, döntő többségük először látható Magyarországon - hangsúlyozza a közlemény.

A Cinemira Teen versenyfilmjei olyan, a kamaszok mindennapjait érintő témákat dolgoznak fel, mint a szerelem és szakítás, a mentálhigiéné, a történelemmel való szembenézés, a családon belüli bántalmazás, az áldozathibáztatás és az önmagunkért és egymásért való kiállás fontossága.

A fesztiválon három, kiemelkedő európai ifjúsági mozifilm is látható lesz. Premier előtt mutatják be szombat este nyolckor a Berlinalén díjazott Stand up királynője című svéd filmet, amelyben egy 12 éves kislány szeretné megnevettetni gyászoló apját, ezért megpróbál összeállítani egy stand up előadást.

Először láthatja az itthoni közönség a Cannes-ban is díjazott Olga című svájci filmet, amely az ukrán háború előzményeként is számon tartott Euromajdan idején játszódó fordulatos dráma. Szombat este vetítik a Semmi című dán filmet, amely Janne Teller azonos című nemzetközi bestsellerének filmfeldolgozása.

A közleményben kiemelik, hogy szombaton 14 órakor a Karády Teremben a Stranger Things világhírű magyar rendezője, Antal Nimród tart interaktív előadást a sorozatról, míg az Aulában Császár Dániel operatőr vezeti be az érdeklődőket az Eufória című sorozat kameracsapatának kulisszatitkaiba, aki az Emmy-díjas Rév Marcell mellett vett részt a sorozat forgatásában.

A közleményben kiemelik, a legjobb magyar rövid ifjúsági film díjáról idén először több ezer középiskolás diák dönthet. A legjobb animációs rövidfilm és a legjobb kisjátékfilm kategória díjazottjairól szakmai zsűri szavaz: Kárpáti György Mór filmrendező, Olasz Renátó rendező-színművész, Szakonyi Noémi Veronika rendező, producer, Darabos Éva animációs rendező, a 2021-es Cinemira Teen fődíjasa, Herczeg Zsófia fesztiválforgalmazó, animációs szakújságíró, valamint Pálfi Zsolt animációs filmrendező.

A filmszínészet iránt érdeklődők az Aulában szombaton és vasárnap is kipróbálhatják magukat egy filmes castingon Steinhauser Andrea casting directorral, míg az online térben alkotni vágyók influenszerektől kérdezhetnek - áll a közleményben.

Szombaton négy órától a Karády Teremben rendezők és zenészek beszélnek a videóklip-forgatások titkairól, az érdeklődők pedig animációs filmet is forgathatnak, vagy épp a virtuális valóságban próbálhatják ki magukat.

A legizgalmasabb, fiataloknak szóló rövidfilmeket a Jávor Teremben tekinthetik meg az érdeklődők, minden órában új vetítés indul. Az esemény a  Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg - írják a szervezők.

.