Hirdetés

Sevilla és Páfosz lesznek a Turizmus Európai Fővárosai 2023-ban
Sevilla - alon.hu

Sevilla és Páfosz lesznek a Turizmus Európai Fővárosai 2023-ban

MTI

2022.11.10. 19:42

az idei pályázaton 13 ország 29 városa versengett a Turizmus Európai Fővárosa címért.

Hirdetés

A ciprusi Páfosz és a spanyolországi Sevilla viselheti a Turizmus Európai Fővárosa címet 2023-ban, a szlovéniai Kranj pedig a jövő év Kiváló Európai Úti Cél címet nyerte el - tudatta az Európai Bizottság illetékes irodája csütörtökön.

A tájékoztatás szerint az idei pályázaton 13 ország 29 városa versengett a Turizmus Európai Fővárosa címért. A Kiváló Európai Úti Cél cím elnyerésére 20 város pályázott.

A European Capital of Smart Tourism nevet viselő turisztikai kezdeményezés célja, hogy támogassa a fenntartható és innovatív turisztikai fejlesztéseket, és minél szélesebb körben ismertesse meg az intelligens turizmus nyújtotta előnyöket.

A cím elnyeréséhez erős európai dimenziójú, egyedi turisztikai programot kell létrehoznia a pályázó városoknak. A kezdeményezés az európai városok mint idegenforgalmi célpontok kiemelkedő eredményeit négy kategóriában ismeri el: fenntarthatóság, hozzáférhetőség, digitalizáció, valamint kulturális örökség és kreativitás.

A díjat az Európai Bizottság 2018-ban hozta létre. Első alkalommal, 2019-ben a finnországi Helsinki és a franciaországi Lyon, 2020-ban a svédországi Göteborg és a spanyolországi Málaga, 2022-ben pedig a franciaországi Bordeaux és a spanyolországi Valencia viselhette a címet.

A Kiváló Európai Úti Célok (European Destinations of Excellence, EDEN) az Európai Bizottság 2006-ban indított turisztikai programja, és ezzel összefüggő pályázata, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet egyes európai látványosságokra. A kiválasztott pályázóknak az EU megjelenési lehetőséget, promóciós támogatást nyújt, illetve marketingeszközöket biztosít, például média- és online kampányokat, audiovizuális anyagokat, brosúrákat, tájékoztató füzetek létrehozását, turisztikai rendezvényeken való részvételt.

A Kiváló Európai Úti Célok címet Magyarországon 2007-ben az Őrség (a legjobban fejlődő vidéki úti cél), 2008-ban a Hortobágy (a legjobb élő hagyományokat őrző úti cél), 2009-ben az Írottkő Natúrpark (a legjobb ökoturisztikai úti cél), 2010-ban a Tisza-tó (a legjobb természetes vizű úti cél), 2011-ben a Mecsek (a legjobb ipari értéket őrző és megújító úti cél), 2013-ban Kaposvár és a Zselic (a legjobb akadálymentes úti cél), 2015-ben a Mecsek Zöldút (Magyarország legízletesebb úti célja), 2017-ben pedig a Középkori templomok útja (Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja) viselte.

A kiválasztott városok kezdeményezése példa lehet más települések számára az együttműködésre az érdekelt felek és ágazatok között - tették hozzá.

.