Mit süssünk karácsonyra? - Három egyszerű, de nagyszerű aprósüteményt ajánlunk - Sokáig elállnak és a család is szeretni fogja

Advent

alon.hu

2022.12.13. 18:57

Közeleg a karácsony, és bizony komoly fejtörést okoz, mit süssünk az ünnepekre. Néha csak egy ötlet kell. Ebben segítünk most. Mindháromba kezdők is nyugodtan belevághatnak. Karácsonyi sütireceptek következnek.

Az első süti az ünnepek előtt néhány nappal korábban elkészíthető és jól záródó fémdobozban sokáig friss, finom és illatos marad. A másik kettő annyira egyszerű, hogy még a  sütőt sem kell bekapcsolni. Az egyetlen titkuk, hogy legalább egy nappal korábban érdemes elkészíteni.

Igazi mézeskalács

Díszíthető mézeskalács, ami nagyon sokáig friss marad. Egyetlenegy karácsonyi asztalról sem hiányozhat.

Igazi, díszíthető mézeskalács - Nagyon sokáig friss marad!
Igazi mézeskalács. Díszíthető és sokáig eláll.

Elkészítés: 30 perc + 1 óra + a pihentetési idő
1 db 41 kcal/172KJ

Hozzávalók 70 darabhoz

  • 50 g vaj vagy margarin
  • 60 g cukor
  • 125 g méz
  • 250 g liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • ½ kk. szódabikarbóna
  • 1-1 mk. őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, fehér bors
  • citrom és narancs reszelt héja
  • 1+1 tojás
  • 100 g dió vagy mogyoró a díszítéshez
     

Elkészítés

  • A vajat ill. margarint, a cukrot és a mézet addig melegítsük, amíg a cukor fel nem olvad, majd vízfürdőben hűtsük le.
  • A lisztet, sütőporral, szódabikarbónával, az őrölt fűszerekkel, a reszelt citrom- és narancshéjjal keverjük össze.
  • Egy tojást dolgozunk el a mézes masszában, majd fakanállal keverjük a liszthez. (Most még ragad, de nem baj!)
  • Tetejét simítjuk el, takarjuk le és 5-12 órára tegyük hideg helyre.
  • 2-3 nagy sütőlapot sütőpapírral béleljünk ki. A tésztát liszttel meghintett munkalapon kb. 3 mm vékonyra nyújtsuk ki. Ezután szúrjuk ki formákat, majd helyezzük a tepsibe. Mindegyik tetejét tojással kenjük meg, majd díszítsük. A leesett darabokat gyúrjuk össze, nyújtsuk ki majd formázzuk, míg el nem fogy a tészta.
  • A sütőt 200 °C fokra melegítsük fel és kb. 7-8 perc alatt süssük készre. A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
  • Frissen kemény, néhány nap múlva megpuhul. Jól záródó dobozban nagyon sokáig eltartható. Érdemes egyből dupla adagot készíteni, mert nagyon hamar elfogy.

A következő két sütihez még a sütőt sem kell bekapcsolni.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.