Mit süssünk szilveszterre? - Két egyszerű és kiadós húsétel szilveszterre, amit akár a babonások is megsüthetnek
Szilveszter
alon.hu
2022.12.29. 17:57
De nem csak a babonások, de kezdők is belevághatnak, még nekik sem okoz gondot az elkészítése. Íme, a két recept.
Hirdetés
Szinte minden országnak megvannak a hagyományos szilveszteri, új évi ételei. Magyarországon szilveszterkor a malachúsnak, virslinek; újévkor a lencsének van hagyománya.
A babona szerint, a baromfi „elkaparhatja", a hal "elúszik", a vad pedig "elszalad" a szerencsével. Ugyanakkor "szerencsésnek" tekintik a sertést, így ennek a fogyasztása ajánlott szilveszter és újév napján.
Egészben sült karaj
Egészben sült karaj
1,5 kg csont nélküli sertéskaraj
Hozzávalók a hús pácolásához:
1 evőkanál olaj
2 evőkanál egyéb zsiradék (ez lehet fűszervaj, sertészsír)
1 evőkanál fűszerpaprika
1 kanál majoranna
1 fej fokhagyma
őrölt kömény
2 evőkanál mustár
só, bors
Elkészítés:
1 nappal korábban:
A páchoz keverje össze a fűszereket. A fokhagymából csak két gerezdet nyomjon bele.
Ezt követően egy éles kés hegyével pár helyen szurkálja meg a csont nélküli karajt, és ezekbe a zsebekbe szúrjon be egy-egy szelet fokhagymát.
Az elkészített páccal dörzsölje be a karajt, takarja le és tegye egy napra a hűtőbe.
Másnap:
Vegyen elő egy nagy kerámiasütőt. Kenje ki egy kis zsiradékkal az edény alját és a húst, a zsírosabb felével lefele, tegye bele. Öntsön alá egy kis hidegvizet.
Az edényt takarja le alufóliával és csúsztassa be a sütőbe. Előmelegíteni nem szükséges, 180 fokon süsse. Kb. háromnegyed óra elteltével az alufóliát vegye le és úgy süsse tovább. A következő fél óra múlva a húst fordítsa meg és a sütés végig időnként saját szaftjával locsolgassa. Kb. 1,5-2 óra alatt sül meg. (Sütőtől függ.) Ha egy hegyes kés könnyen áthatol a húson, akkor jó ill. ha már szép ropogósra sült.
Krumplipürét vagy zöldköretet készítsen hozzá.
Egyben sült fasírt, vagy más néven: vagdalt
Fasírt, vagy más néven: vagdalt (esetleg húsrolád)
Bármilyen alkalomra finom és kiadós, akár előre is elkészíthető. Szilveszteri, újévi fogásnak sertéshúsból készítse, ha szerencsés új esztendőt kíván szeretteinek.
És íme, itt a recept, hogy készítheti el a fasírtot:
Hozzávalók:
1 kg sertéshús. (Nem szilveszteri változat szerint, 50 dkg csirkemell és 50 dkg sertéscomb; de készülhet vegyesen csirke- és pulykahúsból is.)
1 cs. bacon szalonna
2 tojás
2 fej vöröshagyma + pici olaj
4-5 gerezd zúzott fokhagyma
Fűszerek: ízlés szerint só, bors, őrölt kömény, majoranna, rozmaring
Friss petrezselyemzöld
1 szikkadt, száraz zsemle
Amivel ünnepivé varázsolhatja:
5 db főtt tojással vagy
15-20 dkg hasábokra vágott kemény sajttal
Elkészítés:
A húsokat darálja le. A csirkét és a pulykát nem kell nagyon apróra.
A zsemlét tegye vízbe.
A tojásokat főzze meg.
A ledarált húst tegye egy mély tálba, amiben össze tudja majd állítani a fasírtot. A hagymát vágja össze és egy kicsit olajon pirítsa meg, majd keverje hozzá a húshoz. Tegye bele a zúzott fokhagymákat is. Majd jönnek a fűszerek és végül a tojás és a frissen vágott petrezselyemzöld és az áztatott kinyomkodott zsemle. Mindezt keverje össze, majd jöhet az összeállítás.
Vegyen egy mély őzgerinc formát vagy kerámiasütőt. Bélelje ki bacon szeletekkel, úgy, hogy kissé egymásra érjenek a szeletek és a forma szélén kilógjanak.
A fűszeres darált húst kanalazza rá félig. Nyomja bele a főtt tojásokat vagy a sajthasábokat. Ha ez is megvan, végül kanalazza rá a maradék húst is.
Hajtogassa rá a bacon szeleteket. Takarja le alufóliával.
Előmelegített sütőbe tegye és süsse 200 fokon 40-50 percig. A húsoktól függ a sütési idő. A csirkés változatnak rövidebb, míg a sertéshúsból készült fasírtnak hosszabb a sütési ideje.
Vegye le az alufóliát és még pirítsa további 10 percig.
Hidegen és a melegen is kitűnő vendégváró.
Hidegen vegyes salátával vagy savanyúsággal, melegen hasábburgonyával, rizzsel tálalja.