Hirdetés

Mit süssünk szilveszterre? - Két egyszerű és kiadós húsétel szilveszterre, amit akár a babonások is megsüthetnek

Mit süssünk szilveszterre? - Két egyszerű és kiadós húsétel szilveszterre, amit akár a babonások is megsüthetnek

Szilveszter

alon.hu

2022.12.29. 17:57

De nem csak a babonások, de kezdők is belevághatnak, még nekik sem okoz gondot az elkészítése. Íme, a két recept.

Hirdetés

Szinte minden országnak megvannak a hagyományos szilveszteri, új évi ételei. Magyarországon szilveszterkor a malachúsnak, virslinek; újévkor a lencsének van hagyománya.

A babona szerint, a baromfi „elkaparhatja", a hal "elúszik", a vad pedig "elszalad" a szerencsével. Ugyanakkor "szerencsésnek" tekintik a sertést, így ennek a fogyasztása ajánlott szilveszter és újév napján.

Egészben sült karaj

Egészben sült karaj
Egészben sült karaj
  • 1,5 kg csont nélküli sertéskaraj

Hozzávalók a hús pácolásához:

  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál egyéb zsiradék (ez lehet fűszervaj, sertészsír)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 kanál majoranna
  • 1 fej fokhagyma
  • őrölt kömény
  • 2 evőkanál mustár
  • só, bors

Elkészítés:

1 nappal korábban:

  • A páchoz keverje össze a fűszereket. A fokhagymából csak két gerezdet nyomjon bele.
    Ezt követően egy éles kés hegyével pár helyen szurkálja meg a csont nélküli karajt, és ezekbe a zsebekbe szúrjon be egy-egy szelet fokhagymát.
  • Az elkészített páccal dörzsölje be a karajt, takarja le és tegye egy napra a hűtőbe.

Másnap:

  • Vegyen elő egy nagy kerámiasütőt. Kenje ki egy kis zsiradékkal az edény alját és a húst, a zsírosabb felével lefele, tegye bele. Öntsön alá egy kis hidegvizet.
  • Az edényt takarja le alufóliával és csúsztassa be a sütőbe. Előmelegíteni nem szükséges, 180 fokon süsse. Kb. háromnegyed óra elteltével az alufóliát vegye le és úgy süsse tovább. A következő fél óra múlva a húst fordítsa meg és a sütés végig időnként saját szaftjával locsolgassa. Kb. 1,5-2 óra alatt sül meg. (Sütőtől függ.) Ha egy hegyes kés könnyen áthatol a húson, akkor jó ill. ha már szép ropogósra sült.
  • Krumplipürét vagy zöldköretet készítsen hozzá.

 

Egyben sült fasírt, vagy más néven: vagdalt

Fasírt, vagy kevésbé ismert nevén: vagdalt
Fasírt, vagy más néven: vagdalt (esetleg húsrolád)

Bármilyen alkalomra finom és kiadós, akár előre is elkészíthető. Szilveszteri, újévi fogásnak sertéshúsból készítse, ha szerencsés új esztendőt kíván szeretteinek.

És íme, itt a recept, hogy készítheti el a fasírtot:

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéshús. (Nem szilveszteri változat szerint, 50 dkg csirkemell és 50 dkg sertéscomb; de készülhet vegyesen csirke- és pulykahúsból is.)
  • 1 cs. bacon szalonna
  • 2 tojás
  • 2 fej vöröshagyma + pici olaj
  • 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
  • Fűszerek: ízlés szerint só, bors, őrölt kömény, majoranna, rozmaring
  • Friss petrezselyemzöld
  • 1 szikkadt, száraz zsemle 

Amivel ünnepivé varázsolhatja:

  • 5 db főtt tojással vagy
  • 15-20 dkg hasábokra vágott kemény sajttal 

Elkészítés:

  • A húsokat darálja le. A csirkét és a pulykát nem kell nagyon apróra.
  • A zsemlét tegye vízbe.
  • A tojásokat főzze meg.
  • A ledarált húst tegye egy mély tálba, amiben össze tudja majd állítani a fasírtot. A hagymát vágja össze és egy kicsit olajon pirítsa meg, majd keverje hozzá a húshoz. Tegye bele a zúzott fokhagymákat is. Majd jönnek a fűszerek és végül a tojás és a frissen vágott petrezselyemzöld és az áztatott kinyomkodott zsemle. Mindezt keverje össze, majd jöhet az összeállítás.
  • Vegyen egy mély őzgerinc formát vagy kerámiasütőt. Bélelje ki bacon szeletekkel, úgy, hogy kissé egymásra érjenek a szeletek és a forma szélén kilógjanak.
  • A fűszeres darált húst kanalazza rá félig. Nyomja bele a főtt tojásokat vagy a sajthasábokat. Ha ez is megvan, végül kanalazza rá a maradék húst is.
  • Hajtogassa rá a bacon szeleteket. Takarja le alufóliával.
  • Előmelegített sütőbe tegye és süsse 200 fokon 40-50 percig. A húsoktól függ a sütési idő. A csirkés változatnak rövidebb, míg a sertéshúsból készült fasírtnak hosszabb a sütési ideje.
  • Vegye le az alufóliát és még pirítsa további 10 percig.
  • Hidegen és a melegen is kitűnő vendégváró.
  • Hidegen vegyes salátával vagy savanyúsággal, melegen hasábburgonyával, rizzsel tálalja.
.