Mit főzzünk a hétvégén? - Egy főzés, két fogás - Gyors, egyszerű receptek a hétvégére

alon.hu

2023.01.05. 17:57

Egy főzés és két fogás? Igen, lehetséges! Mutatjuk, hogyan.

Gyors, egyszerű és ráadásul finom is, sőt még az újévi fogadalmunkat sem kell megszegni! Tökéletesen illeszkedik a kalóriaszegény, de tápláló, minden szükséges alapanyagot tartalmazó étrendhez.

Íme, itt a menüajánlatunk a hétvégére: Húsleves csirkemellből, és csirkesaláta lencsével, pirítóssal.

Húsleves gazdagon, két csirkemellből

Húsleves két egész csirkemellből
Húsleves gazdagon, két csirkemellből

 

A csikehúsleves hozzávalói:

  • 2 db nagyobb csirkemell
  • 3 közepes sárgarépa
  • 1 nagyobb fehérrépa
  • 1 zeller
  • 1 karalábé
  • 6-8 kelbimbó (fagyasztott)
  • 1 cs. petrezselyemzöld
  • 1 hagyma
  • 1 kisebb fej fokhagyma
  • Fűszerek: só, tört bors, késhegynyi őrölt kurkuma
  • 200 gr mirelit zöldborsó
  • 1 kis zacskó levestészta

Elkészítés:

  • A zöldségeket tisztítsuk meg.
  • A csirkét mossuk meg és tegyük fel főzni egy nagyobb fazék hidegvízben.
  • A legmagasabb fokozaton forraljuk fel, ha felforrt feljön a habja, egy kis szűrő segítségével szedjünk le.
  • Kapcsoljuk gyengébb fokozatra a főzőlapot.
  • Ha ez megtörtént, tegyük bele a zellert, karalábét, hagymát, fokhagymát és a fűszereket és nagyon lassú tűzön, éppen csak gyöngyözzön, főzzük 20-30 percet. Majd tegyük bele a darabolt répákat.
  • Főzzük tovább a levest, amíg a húst és a répákat puhának nem érezzük.
  • Ezután állítsuk egy kicsit magasabb fokozatra, adjuk hozzá a levesünkhöz a (fagyasztott) kelbimbót és borsót is. Picit főzzük így, majd lezárhatjuk. Ha szükséges a végén még sózzuk, borsozzuk.
  • A levestésztát egy külön edényben főzzük ki.

 

Jöhet a második fogás. A levesben főtt csirkemell kerül a salátánkba.

A lencsét külön edényben kell elkészíteni.

Néhány órára 10 dkg lencsét áztassunk le hidegvízben. Főzzük meg. Ízesítsük őrölt köménnyel, babérlevéllel, sóval.

 

Lencsés csirkesaláta

Lencsés csirkesaláta
Lencsés csirkesaláta

Hozzávalók:

  • Tetszőleges saláta: Mediterrán mix, jégsaláta, madársaláta vagy rukkola ill. ezek keveréke
  • Fél kígyóuborka
  • 15-20 koktélparadicsom
  • Fél Kaliforniai paprika
  • 1 lilahagyma
  • 1 ek. fenyőmag
  • Majonéz és tejföl (vagy joghurt)

Elkészítés:

  • Ízlésesen tegyük tálra a saláta-mixet.
  • A húslevesből emeljük ki a csirkemellet és daraboljuk fel. Helyezzük a salátánkra. Mossuk meg a paprikát, paradicsomot és az uborkát.
  • Vágjunk fel a kaliforniai paprikát, daraboljuk fel az uborkát.
  • Helyezzük ezeket is a tányérra.
  • A lilahagyma megpirítva sokkal finomabb, de nyersen is rádobhatjuk a salátánkra. Majonézt egy kis tálkában külön keverjük ki.
  • Végül fenyőmaggal díszítsük.
  • Pirítóssal tálaljuk.
.