Kóbor medvékre figyelmezteti látogatóit a marosvásárhelyi állatkert

MTI

2023.02.17. 23:57

A vadon élő medvék megrongálták a kerítést és bemásztak az állatkert területére és a szemeteskukánál lakmározzanak.

Vadon élő medvék veszélyére figyelmezteti a látogatókat a marosvásárhelyi állatkert, egy kétbocsos anyamedve bukkant fel a napokban többször a romániai létesítmény környéken - írták felhívásukban.

A népszerű marosvásárhelyi állatkert pénteken közösségi oldalán figyelmeztette a látogatókat és a lakosságot a vadon élő medvék jelentette veszélyre. Mint írták, az utóbbi napokban három barna medve bukkant fel többször az állatkert és a Somostető térségében, és arra intették a látogatókat, hogy legyenek körültekintők. Kérték őket, hogy az éjszakai órákban ne használják a somostetői futópályát, és ha medvét látnak, tárcsázzák az 112-es sürgősségi hívószámot.

A medveveszélyről értesítették a polgármesteri hivatalt, mely az előírásoknak megfelelően mihamarabb igyekszik orvosolni a helyzetet - írták.

Az állatkert környékén a héten több éjszaka is felbukkant a három barna medve, legutóbb péntekre virradóra rögzítették jelenlétüket a térfigyelő kamerák.

Hét elején biztonsági okokból pár órára be kellett zárni a létesítményt, mert előző éjszaka a vadon élő állatok megrongálták a kerítést és bemásztak a létesítmény területére, hogy a közeli szemeteskukánál lakmározzanak. Szánthó János igazgató akkor a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy az anyamedve kétéves bocsaival csupán 50 méter távolságra volt az állatkerti állatok karámjaitól.

Az Adevarul beszámolója szerint emlékeztetett: nem ez az első alkalom, hogy medvék bukkannak fel a környéken, tíz éve kecskéket, a hetvenes években bölényeket öltek meg az állatkertbe betörő nagyvadak. Az igazgató szerint az, hogy egyre közelebb merészkednek a létesítményhez, azt jelzi, a medvék már otthonosan érzik magukat a környéken.

.