Vízilabda világkupa - A férfiak március elején, a nők április elején kezdenek

MTI

2023.02.22. 22:07

A döntőket mindkét nem esetében az Egyesült Államokban rendezik.

A férfiak március elején, a nők április elején kezdik a vízilabda világkupát, amelynek döntőjét mindkét nem esetében az Egyesült Államokban rendezik június végén, július elején.

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a World Aquatics szerdán hozta nyilvánosságra a selejtezők és a finálék időpontjait, illetve a helyszíneket.

A világkupa a világligát váltja fel, mindkét nemnél két divízióban zajlanak majd a küzdelmek, a magyarok az I-esben szerepelnek. Ebbe a férfiaknál a tavaly nyári, magyarországi világbajnokság legjobb 12, a nőknél a vb első nyolc helyezettje került. A férfiaknál egy, a nőknél két selejtezőtorna lesz.

A magyar férfi válogatott az I-es divízió A csoportjába került - az olaszok, a japánok, a horvátok, a franciák és az amerikaiak mellé - és március 8. és 14. között Zágrábban küzd majd. Az első három hely ér döntőt, amelyet június 30. és július 2. között Los Angelesben bonyolítanak le. A B csoport csapatai ugyancsak a márciusi időpontban Podgoricában mérkőznek az első három közé kerülésért. A II-es divízió selejtezője május 1-től 7-ig Berlinben lesz.

A nők az I-es divízióban két körben selejtezőznek. Az A csoport - amelybe a magyar, a görög, a holland és az ausztrál együttes került -, illetve a B is előbb Rotterdamban dönti el április 11. és 13. között, hogy melyik két-két együttes helye lesz biztos a döntőben, majd április 19-től 21-ig újabb kör következik Athénban. Ott már a négy biztos finalista játszik majd egymással, hogy a vk-döntőre vonatkozó kiemelésről határozzanak, az alsó ágon pedig a további két hely lesz a tét. A döntőt június 23. és 25. között rendezik Long Beachen. A II-es divízió selejtezője a nők esetében is Berlinben lesz május elején.

A második vonal minden nemzet számára nyitott Európából, Amerikából, Afrikából, valamint Ázsia és Óceániából. A döntőbe az I-es divízió hat, valamint a II-es divízió két legjobb csapata jut be.

.