Tovább súlyosbodik a demográfiai válság Dél-Koreában

MTI

2023.03.12. 19:08

4,4 százalékkal csökkent a születések száma az előző évhez képest.

Tavaly tovább mélyült a Dél-Koreát sújtó demográfiai válság, rekordszintre, 4,4 százalékkal csökkent a születések száma az előző évhez képest - közölte szerdán a dél-koreai statisztikai hivatal, amelynek adatait a The Guardian című brit napilap idézte.

A közel 52 millió fős országban 249 ezer újszülött jött a világra 2022-ben, és ez volt a harmadik év zsinórban, amikor a halálozások száma meghaladta a születésekét.

Az úgynevezett termékenységi arányszám is rekordalacsony, 0,78, ami azt jelenti, hogy minden dél-koreai nő átlagosan 0,78 gyermeket hoz a világra. Dél-Korea a világon az egyetlen ország, ahol ez a szám 1-nél kevesebb.

A kutatások szerint ahhoz, hogy az ország fenn tudja tartani jelenlegi népességét, a termékenységi arányszámnak legalább 2,1-nek kellene lennie. Az előrejelzések szerint Dél-Korea lakossága 2070-re 38 millió főre fog csökkenni.

A nők jelenleg átlagosan 33 évesen vállalnak először gyermeket. A húszas éveik végén járó nők között 1000 főre mindössze 24 gyermek jutott.

De sok fiatal még ennél is későbbre halasztja a családalapítást, vagy teljesen le is mond róla. Az okok között szerepel a gyermeknevelés magas költsége, a borús munkaerőpiaci kilátások - a fiatalok munkanélküliségi rátája 5,6 százalék, amely 2 százalékponttal magasabb a teljes munkaképes lakossági átlagnál - vagy éppen a lassuló gazdasági növekedés. Sokan pedig azzal indokolják, hogy nem akarják feladni személyes szabadságukat.

A folyamatok tovább súlyosbítják a társadalom elöregedését, amely egyre nagyobb terhet jelent a dél-koreai gazdaságra és szociális rendszerre is.

Éppen emiatt a dél-koreai kormány nemrég bejelentette, hogy programot indít a demográfiai problémák kezelésére.

Szakértők szerint ugyanakkor a kormány intézkedései nem kezelik megfelelően a növekvő megélhetési költségek miatti problémákat, a társadalomban megjelenő nézeteket a nemek szerepvállalásáról, valamint a munka-magánélet egyensúlyával kapcsolatos hozzáállás változásait.

A kormány azt is bejelentette, hogy enyhíteni tervezi a vendégmunkásokra vonatkozó bevándorlási szabályokat, ezt ugyanakkor sok konzervatív dél-koreai elutasítja.

.