Mikor lehet húst enni? - Húsvéti sonka főzése és az előkészületek lépésről lépésre

Húsvét

alon.hu

2023.04.06. 19:48

Így lesz igazán ízletes és zamatos a húsvéti sonka.

A húsvéti sonka vasárnap reggel kerül az ünnepi asztalra. Addig még akad egy-két feladat, hogy a sonka igazán ízletes, zamatos legyen húsvétvasárnap reggelén.

A húsvét szó magyar neve telitalálat, hiszen azt jelenti, hogy a negyven napos böjt után húsvételezünk” magunkhoz. A húsvéti sonkát a böjt után, vagyis szombaton már el lehet készíteni, hogy vasárnap reggel fogyasztani tudjuk.

Húsvéti sonka főzése, lépésről lépésre

Igazából nem igényel különösebben nagy szakács tudományt a sonka főzése.

  • Ha tartjuk a húsvéti hagyományt, a nyers, füstölt sonkát főzés előtt fél nappal vagy egy éjszakára áztassuk hidegvízbe. Legjobb pénteken este vízbe tenni, hogy másnap megfőzhessük. Az áztatás azért szükséges, hogy ne legyen annyira sós.
  • Másnap - szombaton - az áztatóvizet öntsük le a sonkáról. Tegyük egy nagy fazékba és annyi hideg vizet engedjünk rá, hogy a sonkát ellepje.
  • Lassú tűzön kezdjük el főzni.
  • A főzési idő függ a sonka súlyától. Általában annyi órán át, ahány kilós a sonkánk. Ha 2 kilogrammos a sonka, a főzési ideje is körülbelül 2 óra lesz. Az alapos főzés a húst biztonságossá teszi, az esetleges baktériumokat is elpusztítja. 
  • Ízesítsük zöldségekkel, mint például fehérrépa, sárgarépa, zeller, hagyma, fokhagyma továbbá borsot, babérlevelet is adhatunk hozzá.
  • A sonkát a főzőlevében hagyjuk kihűlni. Főzés után viszont már hűtve kell tárolni. A tetején megdermedt zsiradékot kanállal szedjük le és csak aztán vegyük ki a főzőléből.
  • Másnap reggelig, tálalásig hűtőszekrényben tároljuk. 

Figyelem! A főtt füstölt sonka jellegű készítményeket (kötözött sonka, gépsonka) fogyasztás előtt nem kell megfőzni, azonban hűtőszekrényben kell tartani!

+ 1 tipp: Sokkal zamatosabb lesz a főtt tojás, ha a sonka levében főzzük.

Itt pedig a tökéletes húsvéti fontott kalács receptjét találja.

.