Melbourne lett Ausztrália legnagyobb városa, megelőzte Sydney-t

MTI

2023.08.14. 18:02

Nem először fordult ez elő a történelem során.

A XIX. századi aranyláz óta Melbourne először előzte meg Sydney-t Ausztrália legnépesebb városaként, miután megváltoztatták határát - írták  a BBC hírportálján.

A cikk szerint Sydney több mint 100 évig büszkén viselte ez utóbbi címet.

Melbourne peremén ugyanakkor gyorsan nő a népesség, a város határait kibővítették a szomszédos Melton területével. A legutóbbi, 2021. júniusi kormányzati adatok szerint Melbourne lakossága 4 875 400 fő volt, ami 18 700-zal több mint Sydney-é.

Az Ausztrál Statisztikai Hivatal (ABS) úgy határozza meg egy város "szignifikáns területét", hogy az magában foglalja a tízezer főnél nagyobb lakosságú, hozzá kapcsolódó elővárosokat is.

Andrew Howe, az ABS munkatársa a Sydney Morning Herald helyi újságnak azt mondta, Melton településnek Melbourne-be olvasztásával a legutóbbi besorolás alapján Melbourne-ben már többen élnek, mint Sydney-ben. A nyilatkozó az újrarajzolt határt "formalitásnak" nevezte.

Ugyanakkor ha Sydney és Melbourne nagyrégiót vizsgálják, akkor Sydney a 2021 júniusi állapotok szerint még mindig nagyobb - írta a portál.

Az ABS szerint egy város nagyobb régiójánál figyelembe veszik a "működési területét", egyben magukban foglalják azokat a lakosokat, akik a városba járnak vagy ott dolgoznak, de élhetnek akár a várost körülvevő kisvárosokban és vidéki területeken is.

A szövetségi kormány előrejelzése szerint azonban ezeknek a szempontoknak megfelelően Melbourne nagyobb régió 2031-32-ben megelőzi majd Sydney nagyobb régiót.

Liz Allen, az Ausztrál Nemzeti Egyetem demográfusa a BBC-nek azt mondta, hogy Melbourne gyors növekedése nagyrészt a nemzetközi migrációnak köszönhető, mivel a foglalkoztatási és oktatási lehetőségek Sydney-hez hasonlóak, de megfizethetőbb volt.

Melbourne nem először viseli az Ausztrália legnagyobb városa címet. A 19. század végi aranyláz következtében, amelynek hatására a bevándorlók Victoria államba áramlottak, Melbourne gyorsan növekedett, és 1905-ig meghaladta Sydney városát.

.