Hirdetés

Karácsonyi menü - Mit süssünk, főzzünk karácsonykor? – Gyors és ízletes menü karácsonyra, amit a család szeretni fog
Igazi sajttorta eperöntettel ​

Karácsonyi menü - Mit süssünk, főzzünk karácsonykor? – Gyors és ízletes menü karácsonyra, amit a család szeretni fog

Ételreceptek

alon.hu

2023.11.28. 18:59

Hirdetés

Igazi sajttorta, eperöntettel

Igazi sajttorta eperöntettel

Igazi sajttorta, eperöntettel

Hozzávalók (8-10 szelet):

  • 1 csomag zabkeksz ledarálva (Zabfalatok 215 g-os csomagolású, tökéletes választás)
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 doboz Mascarpone krémsajt (felhasználáskor szobahőmérsékletű legyen)
  • 15-20 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja és ½ citrom leve
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 2 egész tojás
  • 3 tojássárgája
  • 2 púpos tk. étkezési keményítő
  • Az eperöntethez: 25 dkg eper, cukor és egy fél citrom leve és héja

Előkészületek:

  • A sütőt melegítsük elő 180 C-ra. (Tortasütő módot válasszuk.)
  • Egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformát belül béleljünk ki sütőpapírral. (Pici vajjal megkenve rajtamarad a sütőpapír.) Kívülről pedig alulról és oldalról jól bugyoláljuk be több réteg alufóliába. Erre azért van szükség, mert a tortát vízfürdőben kell sütni, és hogy a víz ne szivárogjon be a kapcsos tortaformába. 

Elkészítés:

Először készítsük el az alapot:
Az aprítógépben daráljuk le a kekszet, keverjük össze a 10 dkg olvasztott vajjal. A tortaformába nyomkodjuk bele a vajas kekszmorzsát. (Egy nedves kanál hátoldalával vagy egy pohár aljával egyszerű.)

  • Amíg készül a krém, tegyük ezt a hűtőbe.

Készítsük el a sajttorta krémes-remegős rétegét:

  •  A szobahőmérsékletű krémsajtot (fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen, különben lehetetlen csomómentesre keverni) keverjük ki a tejföllel, porcukorral, citromhéjjal és lével, tejszínnel és a keményítővel valamint a tojásokkal. A tojásokat érdemes előtte felverni.
  • Vegyük ki a hűtőből a kekszalapot és öntsük rá a kész sajtkrémet. Helyezzük be a tortaformát egy mély tepsibe. A tepsibe öntsünk vizet, úgy, hogy kb. a feléig érjen fel. 
  • Kb. 45 percig kell sütni, de ekkor még „remegni” fog egy kicsit, de nem baj, mert a hűlés alatt is sül még tovább.
  • Érdemes fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni, mert jót tesz neki, ha egy éjszakát még áll.
  • Tálalhatjuk csokiöntettel vagy gyümölcsöntettel.

Hozzávalók az gyümölcsöntethez (Bármilyen bogyós gyümölcs is jó)

  • 1 csomag kb. 25 dkg friss vagy mirelit eper, de bármilyen bogyós gyümölcs megteszi (áfonya, málna, erdei gyümölcs)
  • 1/2 citrom citrom leve és héja
  • 15 dkg porcukor, ill. ízesíthetjük mézzel is

Eperöntet elkészítése:
Botmixerrel keverjük össze a fenti hozzávalókat. Amikor a tortát szeleteljük, akkor díszítsük, ízesítsük szeleteket ezzel a gyümölcsöntettel.

.