Márton-napi libamáj: Egészséges vagy mérgezzük magunkat? Libamáj recepttel az írás végén.
Összeállítottuk a májfogyasztás jótékony hatásait, illetve májfogyasztással kapcsolatos hiedelmeket, tévhiteket.
Vérszegény, vashiányos, B12 vitamin-hiányos? Fogyasszon csirke-, marha- vagy libamájat. Továbbá ha valaki krónikusan fáradt, memória-, koncentrációs zavarai vannak arra is jótékony hatással van. Érdemes májat fogyasztani mellékvese-kimerülés, pajzsmirigy problémák esetén, illetve autoimmun betegségben szenvedőknek is.
A máj elsőszámú tápanyagbomba.
A máj valóban a szervezet méregtelenítő szerve, de a méreganyagok nem a májban, hanem a zsírszövetben tárolódnak. A májunk felelős többek között a zsír lebontásáért és a különböző kemikáliák átalakításáért. Az alkohol lebontásáért is májuk felel.
A májfogyasztás előnyei:
- Természetes multivitamin-forrás, tartalmaz B12, B6, B1, B2 vitaminokat valamint folsavat, valamint biotint. Továbbá természetes vas- és magnézium-forrás.
- Ha vashiányban, vérszegénységben szenved vagy B12 vitamin-hiányos a májfogyasztás a leghatékonyabb élelmiszerforrás.
- Rengeteg folsavat tartalmaz. A folsav természetes formája a folát, a sejtszintű folyamatok révén támogatja a méregtelenítést.
Libamáj elkészítése - Így készül a legomlósabb, legfinomabb libamáj
Egyszerű, de odafigyelést igényel.
Hozzávalók:
- Libamáj
- Zsiradék (olaj, vaj, zsír esetleg mangalicazsír - ki, hogy szereti)
- Hagyma (jó sok)
- Fokhagyma
Elkészítés:
- Először is, ha saját zsírjában sütjük, úgy a legfinomabb.
- A másik titka, hogy lassan süssük, így megóvhatjuk a kiszáradástól.
- A májat mossuk, tisztítsuk meg és húzzuk ki belőle az ereket. Olvasszuk fel a zsiradékot, vágjuk bele a hagymát. Kezdjük el pirítani. Nyomjunk bele fokhagymát. Még ne sózzuk!
- Tegyük rá a libamájat. Lassú tűzön süssük 10 percig az egyik oldalán, majd 10 percig a másik oldalán.
- Mielőtt kivennénk, villával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha már nem szivárog belőle folyadék, akkor jó.
- Friss, illatos, ropogós kenyérrel hidegen és melegen egyaránt finom.
- Jó étvágyat hozzá!