Mit készítsünk szilveszterre? - Szupergyors szilveszteri falatok, amiért mindenki rajongani fog

Szilveszter

alon.hu

2023.12.29. 19:57

 Vendégváró finomságot ajánlunk szilveszterre

Edami sajttekercs

Edami sajttekercs
Edami sajttekercs

Hozzávalók:

  • 40 dkg Edami sajt (vagy bármilyen zsíros sajt)
  • 20 dkg sajtkrém (2 db 10 dkg-os tömlős sajt)
  • 20 dkg leheletvékonyra szeletelt sonka
  • díszítéshez, ízesítésnek Erős Pista vagy petrezselyemzöld

Elkészítés:

  • Az Edami sajtot két 20 dkg-os darabra vágjuk fel. Forró vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben olvasszuk fel.
  • Sajt megolvasztása: Az egyik 20 dkg-os sajtdarabot tálra tesszük és a mikrót 40 %-os teljesítményre állítjuk 5 percre - 850 W-os micro esetén. (Ha nagy teljesítménnyel olvasztjuk, a sajt széle megsül, a belseje pedig nem olvad fel. Inkább alacsonyabb fokozatra állítsuk és többször rövid időre.)
  • Ha a sajt felolvadt, zsírpapíron sodrófával nyújtsuk ki.
  • Kenjük meg az egyik 10 dkg-os sajtkrémmel. Ezután tehetünk rá petrezselyem zöldet vagy Erős Pistát, ez utóbbit csak akkor ha szeretjük a csípős ételeket.
  • Majd erre heyezzük rá a sonkaszeletek felét, majd tekerjük fel. Végén a zsírpapírba, - amin dolgoztunk - vagy alufóliába csavarjuk bele és fél napra tegyük hűtőszekrénybe.
  • Hidegen szeleteljük. 
  • Mindig nagy sikert arat.

 

Pogácsa - Kívül ropogós, belül puha, sajtos pogácsa

Pogácsa - Kívül ropogós, belül puha, sajtos pogácsa
Pogácsa - Kívül ropogós, belül puha, sajtos pogácsa

Leveles pogácsa, ami nem a hagyományos leveles tésztából készül. Igen finom, kívül ropogós, belül puha sajtos pogácsa. Frissen az igazi, de napok múltán is finom puha marad, főleg, ha légmentesen lezárjuk egy műanyag tálban, (ha marad).

Hozzávalók: 

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin vagy vaj
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 tojás + 1 tojás a tetejére
  • 2 dkg élesztő pici langyos cukros tejben felfuttatva
  • étolaj vagy pizza krém
  • 20 dkg sajt (A tetejére és a hajtogatáshoz)
  • Szezámmag, lenmag, tökmag

Elkészítés:

  • Az élesztőt langyos cukros tejben futtassuk fel.
  • A hozzávalókból állítsuk össze a tésztát.
  • A liszt közepébe öntsük a cukros, élesztős tejet, tegyük hozzá a margarint, a tejfölt, a sót és egy tojást. Gyúrjuk össze a tésztát. Lisztezni kell közben, mert kissé ragacsos.
  • Ha tudjuk, 1 napig (vagy pár óráig hűvös helyen) hűtőszekrényben pihentessük.
  • Másnap a tésztát nyújtsuk ki, étolajjal (vagy pizza krémmel) kenjük meg, szórjunk rá reszelt sajtot.
  • Ezután hajtogassuk fel a tésztát kétoldalt, alul és felül. (Ettől lesz leveles, ha megsül.)
  • Ezt újból nyújtsuk ki kb. 8 mm -1 cm- vastagságúra.
  • Tojással kenjük meg (a tetejére is tehetünk pizza krémet), majd szórjunk rá reszelt sajtot. Esetleg tehetünk még rá szezámmagot, napraforgómagot, ki mit szeret, de ez utóbbi elhagyható.
  • 180 fokra melegítsük fel a sütőt. Szaggassuk ki a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt sütőben süssük készre 20 perc alatt.
  • A pogácsák duplájára feljönnek sütéskor.

 Vendégváró finomságot ajánlunk szilveszterre >>>

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.