Képviselőfánk
Hozzávalók a tésztához
- 20 dkg liszt
- 5 db tojás
- 10 dkg margarin
- 1 dl víz
- csipetnyi só
Hozzávalók a tésztához
- 5 dl tej
- 15 dkg porcukor
- 4 db tojás
- 6 dkg liszt
- 2 cs. vaníliás cukor
2 dl tejszín
Elkészítés
- A vizet a margarinnal és a sóval keverjük össze, majd közepes lángon forraljuk fel.
- Ha már elolvadt a margarin és forr a víz, adjuk hozzá a lisztet, és mindaddig kevergetjük, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
- A tésztát tegyük át egy másik edénybe. Ha már kihűlt a tészta, dolgozzuk bele egyesével a tojásokat.
- Melegítsük elő a légkeveréses sütőt 200 fokosra.
- Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit, majd töltsük habzsákba a tésztát. Nagyobb diónyi, kisebb tojásnyi méretű halmokat egymástól távol nyomjunk a sütőlemezre.
- Kb. 15 perc alatt megnőnek, megkérgesednek kivülről.
- Ezután állítsuk alacsonyabb hőfokra a sütőt (160 fokosra) majd süssük tovább további 15 percig, majd vegyük ki.
Készítsük el a vaníliakrémet
- A 4 tojás sárgáját keverjük ki 10 porcukorral, a 6 dkg liszttel és 1 dl tejjel.
- A maradék tejet vaniliáscukorral forraljuk fel.
- A tojásfehérjéből verjünk kemény habot a maradék porcukorral.
- A tojássárgás-lisztes keverékhez öntsük hozzá a felforralt vaníliás tejet. Folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be.
- Vigyázzunk, nehogy forrjon!
- Vegyük le a tűzhelyről és adagonként keverjük hozzá a fehérjékből felvert habot.
- Készítsük el a tejszínhabot.
A kihűlt fánkok tetejétt vágjuk le.
Először töltsük meg a vaniliás krémmel, tegyünk rá egy kis tejszínt, majd helyezzük vissza a fánktészta tetejét.
Porcukorral meghintve tálaljuk.