Mit süssünk szilveszterre? - Szerencsét hozó szilveszteri falatok, amiért mindenki rajongani fog
Szilveszter
alon.hu
2023.12.28. 19:57
Ha valami hagyományosra vágyik, akkor ezt ajánljuk >>>
Egyben sült fasírt, vagy más néven: vagdalt
Fasírt, vagy más néven: vagdalt (esetleg húsrolád)
Bármilyen alkalomra finom és kiadós, akár előre is elkészíthető. Szilveszteri, újévi fogásnak sertéshúsból készítse, ha szerencsés új esztendőt kíván szeretteinek.
És íme, itt a recept, hogy készítheti el a fasírtot:
Hozzávalók:
1 kg sertéshús. (Nem szilveszteri változat szerint, 50 dkg csirkemell és 50 dkg sertéscomb; de készülhet vegyesen csirke- és pulykahúsból is.)
1 cs. bacon szalonna
2 tojás
2 fej vöröshagyma + pici olaj
4-5 gerezd zúzott fokhagyma
Fűszerek: ízlés szerint só, bors, őrölt kömény, majoranna, rozmaring
Friss petrezselyemzöld
1 szikkadt, száraz zsemle
Amivel ünnepivé varázsolhatja:
5 db főtt tojással vagy
15-20 dkg hasábokra vágott kemény sajttal
Elkészítés:
A húsokat darálja le. A csirkét és a pulykát nem kell nagyon apróra.
A zsemlét tegye vízbe.
A tojásokat főzze meg.
A ledarált húst tegye egy mély tálba, amiben össze tudja majd állítani a fasírtot. A hagymát vágja össze és egy kicsit olajon pirítsa meg, majd keverje hozzá a húshoz. Tegye bele a zúzott fokhagymákat is. Majd jönnek a fűszerek és végül a tojás és a frissen vágott petrezselyemzöld és az áztatott kinyomkodott zsemle. Mindezt keverje össze, majd jöhet az összeállítás.
Vegyen egy mély őzgerinc formát vagy kerámiasütőt. Bélelje ki bacon szeletekkel, úgy, hogy kissé egymásra érjenek a szeletek és a forma szélén kilógjanak.
A fűszeres darált húst kanalazza rá félig. Nyomja bele a főtt tojásokat vagy a sajthasábokat. Ha ez is megvan, végül kanalazza rá a maradék húst is.
Hajtogassa rá a bacon szeleteket. Takarja le alufóliával.
Előmelegített sütőbe tegye és süsse 200 fokon 40-50 percig. A húsoktól függ a sütési idő. A csirkés változatnak rövidebb, míg a sertéshúsból készült fasírtnak hosszabb a sütési ideje.
Vegye le az alufóliát és még pirítsa további 10 percig.
Hidegen és a melegen is kitűnő vendégváró.
Hidegen vegyes salátával vagy savanyúsággal, melegen hasábburgonyával, rizzsel tálalja.