Mit süssünk szilveszterre? - Szerencsét hozó szilveszteri falatok, amiért mindenki rajongani fog

Szilveszter

alon.hu

2023.12.28. 19:57

Ha valami hagyományosra vágyik, akkor ezt ajánljuk >>>

Egyben sült fasírt, vagy más néven: vagdalt

Fasírt, vagy kevésbé ismert nevén: vagdalt
Fasírt, vagy más néven: vagdalt (esetleg húsrolád)

Bármilyen alkalomra finom és kiadós, akár előre is elkészíthető. Szilveszteri, újévi fogásnak sertéshúsból készítse, ha szerencsés új esztendőt kíván szeretteinek.

És íme, itt a recept, hogy készítheti el a fasírtot:

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéshús. (Nem szilveszteri változat szerint, 50 dkg csirkemell és 50 dkg sertéscomb; de készülhet vegyesen csirke- és pulykahúsból is.)
  • 1 cs. bacon szalonna
  • 2 tojás
  • 2 fej vöröshagyma + pici olaj
  • 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
  • Fűszerek: ízlés szerint só, bors, őrölt kömény, majoranna, rozmaring
  • Friss petrezselyemzöld
  • 1 szikkadt, száraz zsemle 

Amivel ünnepivé varázsolhatja:

  • 5 db főtt tojással vagy
  • 15-20 dkg hasábokra vágott kemény sajttal 

Elkészítés:

  • A húsokat darálja le. A csirkét és a pulykát nem kell nagyon apróra.
  • A zsemlét tegye vízbe.
  • A tojásokat főzze meg.
  • A ledarált húst tegye egy mély tálba, amiben össze tudja majd állítani a fasírtot. A hagymát vágja össze és egy kicsit olajon pirítsa meg, majd keverje hozzá a húshoz. Tegye bele a zúzott fokhagymákat is. Majd jönnek a fűszerek és végül a tojás és a frissen vágott petrezselyemzöld és az áztatott kinyomkodott zsemle. Mindezt keverje össze, majd jöhet az összeállítás.
  • Vegyen egy mély őzgerinc formát vagy kerámiasütőt. Bélelje ki bacon szeletekkel, úgy, hogy kissé egymásra érjenek a szeletek és a forma szélén kilógjanak.
  • A fűszeres darált húst kanalazza rá félig. Nyomja bele a főtt tojásokat vagy a sajthasábokat. Ha ez is megvan, végül kanalazza rá a maradék húst is.
  • Hajtogassa rá a bacon szeleteket. Takarja le alufóliával.
  • Előmelegített sütőbe tegye és süsse 200 fokon 40-50 percig. A húsoktól függ a sütési idő. A csirkés változatnak rövidebb, míg a sertéshúsból készült fasírtnak hosszabb a sütési ideje.
  • Vegye le az alufóliát és még pirítsa további 10 percig.
  • Hidegen és a melegen is kitűnő vendégváró.
  • Hidegen vegyes salátával vagy savanyúsággal, melegen hasábburgonyával, rizzsel tálalja.
.