Mit süssünk, főzzünk a hétvégén? Elronthatatlan receptek, melyek még a kezdőknek sem okoz gondot

alon.hu

2024.01.05. 18:57

Villámgyors különleges ebédek a hétvégére, amit a család szeretni fog.

Itt a hétvége és még nincs ötlete mit süssön, főzzön? Segítünk!

Néhány összetevő kell mindkét recepthez, a harmadik pedig egy köret; csak kicsit egyszerűbben elkészítve, mint ahogy szoktuk. Ezek az egytálételek tetszőlegesen csirkemellből vagy pulykamellből is ízletesek. Most azt adjuk közre, amelyikkel már kipróbáltuk és végeredmény: nagyon finom, illatos és omlós. Gyorsan elkészülnek, csak az előkészületek tartanak egy kicsit tovább, utána pedig már a sütő dolgozik.

Póréhagymás sajtos pulykamellszeletek

Villámgyors különleges ebédek a hétvégére, amit a család szeretni fog
Póréhagymás sajtos pulykamellszeletek serpenyős édesburgonyával

Hozzávalók:

  • 0,5 kg pulykamell
  • 1 szál póréhagyma
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 0,5 dl víz
  • 3-4 ek. Mascarpone sajtkrém
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg Trappista sajt
  • 5 dkg vaj
  • só, bors

Elkészítés:

Póréhagymás sajtos pulykamellszeletek
Póréhagymás sajtos pulykaszeletek
  • A húst 6-8 szeletre szeleteljük fel, klopfoljuk ki.
  • A pulykaszeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Egy kb. 30x40-es hőálló tálat vajazzuk ki. Fektessük rá a hússzeleteket.
  • A sütőt melegítsük elő 190 fokra (alsó-felső sütés).
  • A póréhagymát fél centis karikákra szeljük fel. A sajtokat reszeljük le.
  • A Mascarpone sajtot (ne legyen hideg) keverjük ki a borral és vízzel, kb. tejszín-sűrűségűvé. Ezt is sózzuk, borsozzuk.
  • A póréhagymakarikákat helyezzük a pulykaszeletekre, öntsük rá a Mascarponés szószt, borítsuk be reszelt sajttal az egészet. Toljuk az előmelegített sütőbe és süssük fóliával letakarva 25 percig.
  • Vegyük le a fóliát és süssük még 10-15 percig, hogy a sajt megpiruljon a tetején.
  • Serpenyős édesburgonyával tálaljuk.

 

Serpenyős pirított édesburgonya

Mit süssünk a hétvégén? - Serpenyős édesburgonya
Mit süssünk a hétvégén? - Serpenyős édesburgonya

Hozzávalók:

  • 2 édesburgonya
  • 2-3 ek olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

Az édesburgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel kb. 1,5x 1,5 cm-es kockákra. Helyezzük egy lapos tányérra, fedjük le és a mikróban 4 percig pároljuk. Lényeg, hogy ne essen szét!

Egy serpenyőbe tegyünk olívaolajat, csúsztassuk rá a megpárolt édesburgonya kockákat és pirítsuk kb 10. percig, közben többször forgassuk át. Sütés közben tegyünk rá picit sót és borsot.

Diétás vacsorának is kitűnő, laktató, ugyanakkor nem terheli meg a gyomrot.

 

Sajtos-tejfölös csirke

Hozzávalók

  • 0,5 kg csirkemell
  • 3 db tojás
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 5 ek. liszt 
  • só, bors

Elkészítés

  • A csirkemelleket szeljük fel, a szeletek rostjait klopfolással lazítsuk meg. A hússzeleteket sózzuk meg, tekerjünk rá egy kis őrölt borsot.
  • A három tojást üssük fel egy nagyobb tálba. Keverjük bele a tejfölt és a reszelt sajt felét. Kicsit sózzuk meg. Ne túlságosan, mert a csirkehús-szeleteket már sóztuk, fűszereztük.
  • Egy nagy tepsit készítsünk elő: kenjük ki olajjal vagy tegyünk bele sütőpapírt. (2 sütőpapír használatával, a sütés végén tényleg csak egy nedves szivaccsal kell áttörölni a tepsit.)
  • A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  • Tegyük a lisztelt egy tálba. A csirkehús-szeleteket forgassuk meg először a lisztben, azután a tejfölös tojásos sajtos masszában, majd tegyük a tepsibe szépen sorban, míg a hússzeleteket elfogynak.
  • Ha maradt a tojásos masszából, öntsük a tetejére. A maradék sajttal szórjuk meg.
  • Toljuk az előmelegített sütő alsó harmadába. 30 perc alatt süssük készre.

Párolt rizzsel, zöldségekkel tálaljuk.

.