Ha Márton nap, akkor együnk libát! - Itt egy Márton napi libasült recept

Márton nap

alon.hu

2024.11.09. 17:59

Ha Márton nap, akkor együnk libát! - Itt a Márton napi libasült recept

Itt a nyakunkon a november 11-i Márton nap, ami a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó nap. Így talán a legkézenfekvőbb, hogy egy évben legalább egyszer valamilyen libaétel, például libasült kerüljön az asztalra.

Vörösboros libamell szeletek burgonyapürével és párolt káposztával

Hozzávalók (4 személy részére):
· 4 db libamell vagy libacomb
· 1 db vöröshagyma
· fél fej fokhagyma
· 1 szál rozmaring
· só
· bors
· vörös bor
· kis fej lila káposzta
· köménymag
· étolaj

A libasült elkészítése:

  • A libamelleket, combokat mossuk át, majd a bőrös felüket  vagdaljuk be, sózzuk, borsozzuk.
  • Egy tepsit vajazunk ki és bele helyezzük a húst a bőrös felével lefelé.
  • Tegyük mellé a félbevágott vöröshagymát, fokhagymagerezdeket és a rozmaring ágakat.
  • A hús alá öntsünk 1/2 liter vizet, majd a tepsit fóliázzuk le. 200 fokra előmelegített sütőbe tegyük, így süssük csaknem 2 órán keresztül.
  • Az elpárolgott vizet időközönként pótoljuk, ha szükséges. Amikor a hús omlós, akkor a fóliát levéve még 15 percig pirítsuk, majd öntsük rá a bort is. 
  • A megpirult libamelleket 1 cm vastagságú szeletekre vágjuk.

Párolt káposzta

Hozzávalók:

  • 1 fej lila káposzta
  • 1 nagyobb lilahagyma
  • olaj
  • só, bors, kömény

A párolt káposzta elkészítése:

1 kisebb fej lila káposztát reszelünk le, hintsük meg sóval. Ízesítsük köménymaggal, pici borssal. Olajon pirítsunk meg egy fej lilahagymát, majd tegyük bele a lereszelt káposztát. Pároljuk puhára.

Burgonyapüré 

Hozzávalók

  • 0,5 kg burgonya
  • 1 dl tej
  • 0,5 dkg vaj

Elkészítés

  • A burgonyát mossuk, majd hámozzuk meg. Egyforma darabokra vágjuk össze.
  • Hideg vízben, sóval tegyük fel főzni. 
  • Még melegen szűrjük le és a puha burgonyákat nyomjuk össze, majd adjuk hozzá a puha vajat, és egy pici tejet. (A burgonya minőségétől is függ mennyi tejet vesz fel.
  • Ha szükséges a végén sózzuk.

 

 

.