Itt a nyakunkon a november 11-i Márton nap, ami a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó nap. Így talán a legkézenfekvőbb, hogy egy évben legalább egyszer valamilyen libaétel, például libasült kerüljön az asztalra.
Vörösboros libamell szeletek burgonyapürével és párolt káposztával
Hozzávalók (4 személy részére):
· 4 db libamell vagy libacomb
· 1 db vöröshagyma
· fél fej fokhagyma
· 1 szál rozmaring
· só
· bors
· vörös bor
· kis fej lila káposzta
· köménymag
· étolaj
A libasült elkészítése:
- A libamelleket, combokat mossuk át, majd a bőrös felüket vagdaljuk be, sózzuk, borsozzuk.
- Egy tepsit vajazunk ki és bele helyezzük a húst a bőrös felével lefelé.
- Tegyük mellé a félbevágott vöröshagymát, fokhagymagerezdeket és a rozmaring ágakat.
- A hús alá öntsünk 1/2 liter vizet, majd a tepsit fóliázzuk le. 200 fokra előmelegített sütőbe tegyük, így süssük csaknem 2 órán keresztül.
- Az elpárolgott vizet időközönként pótoljuk, ha szükséges. Amikor a hús omlós, akkor a fóliát levéve még 15 percig pirítsuk, majd öntsük rá a bort is.
- A megpirult libamelleket 1 cm vastagságú szeletekre vágjuk.
Párolt káposzta
Hozzávalók:
- 1 fej lila káposzta
- 1 nagyobb lilahagyma
- olaj
- só, bors, kömény
A párolt káposzta elkészítése:
1 kisebb fej lila káposztát reszelünk le, hintsük meg sóval. Ízesítsük köménymaggal, pici borssal. Olajon pirítsunk meg egy fej lilahagymát, majd tegyük bele a lereszelt káposztát. Pároljuk puhára.
Burgonyapüré
Hozzávalók
- 0,5 kg burgonya
- só
- 1 dl tej
- 0,5 dkg vaj
Elkészítés
- A burgonyát mossuk, majd hámozzuk meg. Egyforma darabokra vágjuk össze.
- Hideg vízben, sóval tegyük fel főzni.
- Még melegen szűrjük le és a puha burgonyákat nyomjuk össze, majd adjuk hozzá a puha vajat, és egy pici tejet. (A burgonya minőségétől is függ mennyi tejet vesz fel.
- Ha szükséges a végén sózzuk.