November 11., Márton nap - Itt egy különleges libasült recept Márton napra

Ünnepi recept

alonmedia.hu

2024.11.07. 17:57

A libasült hozzávalóit még éppen beszerezheti a hétvégére.

Közeleg a hétvége és még nem tudja, mit főzzön? Segítünk. Épp itt a nyakunkon a november 11-i Márton nap, ami a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. Így talán a legkézenfekvőbb, hogy egy évben legalább egyszer valamilyen libaétel, például libasült kerüljön az asztalra.

A jeles nap tiszteletére megosztjuk olvasóinkkal egy libaétel receptjét.

Vörösboros libasült burgonyapürével és párolt káposztával

Hozzávalók (4 személy részére):

  • 4 db libamell vagy libacomb vegyesen
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 szál rozmaring
  • bors
  • vörös bor

Párolt káposzta

Hozzávalók:

  • 1 fej lila káposzta
  • 1 nagyobb lilahagyma
  • olaj
  • só, bors, kömény

A párolt káposzta elkészítése:

1 kisebb fej lila káposztát reszelünk le, hintsük meg sóval. Ízesítsük köménymaggal, pici borssal. Olajon pirítsunk meg egy fej lilahagymát, majd tegyük bele a lereszelt káposztát. Pároljuk puhára.

A libasült elkészítése:

  • A libamelleket, combokat mossuk át, majd a bőrös felüket  vagdaljuk be, sózzuk, borsozzuk.
  • Egy tepsit vajazunk ki és bele helyezzük a húst a bőrös felével lefelé.
  • Tegyük mellé a félbevágott vöröshagymát, fokhagymagerezdeket és a rozmaring ágakat.
  • A hús alá öntsünk 1/2 liter vizet, majd a tepsit fóliázzuk le. 200 fokra előmelegített sütőbe tegyük, így süssük csaknem 2 órán keresztül.
  • Az elpárolgott vizet időközönként pótoljuk, ha szükséges. Amikor a hús omlós, akkor a fóliát levéve még 15 percig pirítsuk, majd öntsük rá a bort is. 
  • A megpirult libamelleket 1 cm vastagságú szeletekre vágjuk.
.