Közeleg a hétvége és még nem tudja, mit főzzön? Segítünk. Épp itt a nyakunkon a november 11-i Márton nap, ami a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. Így talán a legkézenfekvőbb, hogy egy évben legalább egyszer valamilyen libaétel, például libasült kerüljön az asztalra.
A jeles nap tiszteletére megosztjuk olvasóinkkal egy libaétel receptjét.
Vörösboros libasült burgonyapürével és párolt káposztával
Hozzávalók (4 személy részére):
- 4 db libamell vagy libacomb vegyesen
- 1 db vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 szál rozmaring
- só
- bors
- vörös bor
Párolt káposzta
Hozzávalók:
- 1 fej lila káposzta
- 1 nagyobb lilahagyma
- olaj
- só, bors, kömény
A párolt káposzta elkészítése:
1 kisebb fej lila káposztát reszelünk le, hintsük meg sóval. Ízesítsük köménymaggal, pici borssal. Olajon pirítsunk meg egy fej lilahagymát, majd tegyük bele a lereszelt káposztát. Pároljuk puhára.
A libasült elkészítése:
- A libamelleket, combokat mossuk át, majd a bőrös felüket vagdaljuk be, sózzuk, borsozzuk.
- Egy tepsit vajazunk ki és bele helyezzük a húst a bőrös felével lefelé.
- Tegyük mellé a félbevágott vöröshagymát, fokhagymagerezdeket és a rozmaring ágakat.
- A hús alá öntsünk 1/2 liter vizet, majd a tepsit fóliázzuk le. 200 fokra előmelegített sütőbe tegyük, így süssük csaknem 2 órán keresztül.
- Az elpárolgott vizet időközönként pótoljuk, ha szükséges. Amikor a hús omlós, akkor a fóliát levéve még 15 percig pirítsuk, majd öntsük rá a bort is.
- A megpirult libamelleket 1 cm vastagságú szeletekre vágjuk.