Mi legyen szenteste a vacsora? - Három nagyon finom, klasszikus vacsorát ajánlunk december 24-re

December 24.

alon.hu

2024.12.14. 17:57

Hamarosan itt a szenteste, és még nem tudja milyen finomsággal lepje meg szeretteit? Vacsoraötletek szentestére, receptekkel.

Már csak párat kell aludni és itt a szenteste? Még nem tudja milyen finomsággal lepje meg szeretteit? Sokszor csak egy jó ötlet kell, aztán onnan a többi már jön magától. Az ötletet talán éppen mi adjuk most. 

Ha tartani akarja a hagyományokat, december 24-én, halászlét, mákos gubát vagy valamilyen halas vacsorát készít. Egy-két évszázada ugyanis ez a nap, a karácsony böjtje volt; illett tehát ekkor böjti ételeket fogyasztani. A katolikus hagyomány szerint, hús és tejmentes ételeket ettek. Sok helyen úgynevezett böjti bablevest, savanyú káposztát, halászlét, rántott vagy sült halat fogyasztottak.

A karácsonyi ételekhez babonák is kapcsolódtak. Ezért is fogyasztottak sok, kis apró szemből álló, pl. borsó vagy babból készült étkeket, mert ezek bőséget jelképezték. Édességnek pedig mákos és diós bejglit, mákos gubát, zserbót vagy almás ételeket készítettek.

Most egy alap halászlé receptet mutatunk be. Az igazi halászlé többféle halból készül. (Tengeri hal vagy halfilé egyáltalán nem való a magyaros halászlébe.)

Halászlé készítése

Menüötlet szentestére - Magyaros halászlé

Mi legyen szenteste a vacsora? - Magyaros halászlé

Hozzávalók:

  • 30 dkg halat számítsunk személyenként, vegyesen ponty, harcsa, kecsege
  • 1 kg halra 1 fej hagymát számoljunk + 1 fej hagyma
  • 3 ek. olaj
  • 1 közepes paradicsom
  • 2-3 db hegyes-csípős paprika
  • 3 ek. pirospaprika
  • só, bors

Elkészítés

  • A halat készítsük elő, tisztítsuk meg, vágjuk el. A ponty fejét és a farokrészt válasszuk le.
  • A hagymákat tisztítsuk meg, a zöldségeket mossuk meg.
  • A halat szeleteljük fel, majd sózzuk. Egy órára tegyük félre. Ez kerül majd a végén az alaplébe.
  • Készítsük el az alaplevet. A hal farok és fej részét, a nagyobb darabokra összevágott hagymát, a parikát és a paradicsomot bő lében tegyük fel főni, mindaddig, míg a hús leválik a csontról.
  • Ebből az alapléből vegyük ki a haldarabokat, a csontokat távolítsuk el, majd passzírozzuk át. Ezt a paszírt tegyük vissza az alaplébe.
  • 1 fej hagymát vágjunk össze. Egy nagyobb edénybe hevítsük fel az olajat/zsírt, tegyük bele az összevágott hagymát, majd a pirospaprikát öntsük fel vízzel és az alaplével. Fűszerezzük és forraljuk össze.
  • Ha az alaplét összeforraltuk, tegyük bele az előzőleg már besózott halszeleteket, majd főzzük meg. Ügyeljünk arra, hogy a halhús ne essen szét, mert az étel nem lesz gusztusos.
  • Forrón tálaljuk.

Mi legyen szenteste a vacsora? - Három nagyon finom, klasszikus vacsorát ajánlunk december 24-re >>>

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.