Hamarosan itt a szenteste, és még nem tudja milyen finomsággal lepje meg szeretteit? Vacsoraötletek szentestére, receptekkel.
Már csak párat kell aludni és itt a szenteste? Még nem tudja milyen finomsággal lepje meg szeretteit? Sokszor csak egy jó ötlet kell, aztán onnan a többi már jön magától. Az ötletet talán éppen mi adjuk most.
Ha tartani akarja a hagyományokat, december 24-én, halászlét, mákos gubát vagy valamilyen halas vacsorát készít. Egy-két évszázada ugyanis ez a nap, a karácsony böjtje volt; illett tehát ekkor böjti ételeket fogyasztani. A katolikus hagyomány szerint, hús és tejmentes ételeket ettek. Sok helyen úgynevezett böjti bablevest, savanyú káposztát, halászlét, rántott vagy sült halat fogyasztottak.
A karácsonyi ételekhez babonák is kapcsolódtak. Ezért is fogyasztottak sok, kis apró szemből álló, pl. borsó vagy babból készült étkeket, mert ezek bőséget jelképezték. Édességnek pedig mákos és diós bejglit, mákos gubát, zserbót vagy almás ételeket készítettek.
Most egy alap halászlé receptet mutatunk be. Az igazi halászlé többféle halból készül. (Tengeri hal vagy halfilé egyáltalán nem való a magyaros halászlébe.)
Hozzávalók:
Elkészítés
Mi legyen szenteste a vacsora? - Három nagyon finom, klasszikus vacsorát ajánlunk december 24-re >>>