Mi legyen szenteste a vacsora? - Három nagyon finom, klasszikus vacsorát ajánlunk december 24-re

December 24.

alon.hu

2024.12.14. 17:57

Mi legyen szenteste a vacsora? - Három nagyon finom, klasszikus vacsorát ajánlunk december 24-re

Illatos, grillezett lazacfilé burgonyapürével

Mi legyen szenteste a vacsora? - Illatos, grillezett lazacfilé

Mi legyen szenteste a vacsora? - Illatos, grillezett lazacfilé

Hozzávalók a lazachoz:

  • 600 g lazacfilé
  • só, bors, ízlés szerint 
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • póréhagyma
  • fokhagymagerezdek, ízlés szerint

Hozzávalók a burgonyapüréhez:

  • 700 g burgonya
  • 5 dkg teavaj
  • 100 ml tej
  • só, bors, ízlés szerint
  •  

Elkészítés

  • Kezdjük a burgonyával.
  • Mossuk meg, majd kockázzuk fel a burgonyát.
  • Sós vízben főzzük puhára.
  • Ha megfőtt szűrjük le és burgonyanyomóval vagy villával pépesítsük. Tegyük hozzá a tejet, a vajat, és ha szükséges sót és borsot.
  • Közben készüljünk elő a lazacok sütéséhez:
  • A lazacot mossuk meg, töröljük szárazra.
  • Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat. A lazacfiléket tegyük bele, a felmelegített serpenyőbe. Közepes hőmérsékleten süssünk kb 4-5 percig, majd fordítsuk meg és így is süssük át. (Kb. 4-5 perc), A sütési idő a halszeletek vastagságától függ. Közben karikázzunk bele póréhagymát, dobjunk hozzá fokhagymagerezdeket. Tekerjünk rá egy kis borsot.
  • Sót, csak a sütés végén szórjunk a halra.
  • Ízlésesen burgonyapürével tálaljuk.
.