Mit főzzünk? - Gyors, húsmentes és egészséges fogások a böjti napokra
Húsvét
alon.hu
2025.03.08. 04:37
Véget ért a farsangi szezon és elkezdődött a húsvét előtti nagyböjt.
Véget ért a farsangi szezon és kezdetét vette a 40 napos böjt. A hús elhagyását másfajta állati eredetű ételekkel, túróval, sajttal, tojással lehet pótolni. Most három tojásos fogást ajánlunk a böjti napokra.
Póréhagymás zöldséges tojás
Húsmentes fogások a böjti napokra - Póréhagymás zöldséges tojás
Hozzávalók
3-4 tojás (személyenként)
Piros, sárga és zöld kaliforniai paprika
Lilahagyma
Póréhagyma
Metélőhagyma
Só, bors
Elkészítés
A piros, a sárga és a zöld kaliforniai paprikákat, a lilahagymákat aprítsuk fel.
A póréhagymát karikázzuk fel.
Hevítsünk olívaolajat egy serpenyőben
Tegyük bele a lilahagymát és a póréhagymát, majd pár percig pirítsuk.
Adjuk hozzá a piros, a sárga és a zöld kaliforniai paprikákat.
Nem kell sokáig sütni, nem baj, maradjon roppanós.
Verjük fel a tojásokat majd öntsük rá a paprikákra.
Süssük készre a tojást.
Fogyaszthatjuk friss, ropogós pékáruval vagy párolt rizzsel, de ezek nélkül is tápláló és egészséges.
Húsmentes fogások a böjti napokra - Póréhagymás, zöldséges tojás gombával
Hozzávalók
3-4 tojás (személyenként)
Piros, sárga és zöld kaliforniai paprika
Lilahagyma
Póréhagyma
Gomba
Só, bors
Elkészítés
A piros, a sárga és a zöld kaliforniai paprikákat, a lilahagymákat és a gombát aprítsuk fel.
A póréhagymát karikázzuk fel.
Hevítsünk olívaolajat egy serpenyőben.
Tegyük bele a lilahagymát és a póréhagymát, majd pár percig pirítsuk.
Tegyük bele a gombát is és pároljuk egy keveset.
Adjuk hozzá a piros, a sárga és a zöld kaliforniai paprikákat.
A paprikákat nem kell sokáig sütni, maradjon roppanós.
Verjük fel a tojásokat majd öntsük rá a párolt gombára, paprikára, hagymára.
Keverjük meg párszor és süssük készre a tojást.
Fogyaszthatjuk friss, ropogós pékáruval vagy párolt rizzsel, de ezek nélkül is tápláló és egészséges.
Palacsinta
Gyors, egyszerű receptek a böjti napokra - Palacsinta
Hozzávalók (nagyjából 12 db-hoz)
1 tojás
15 dkg liszt
csipetnyi só
3 dl tej
1 dl szénsavas ásványvíz vagy szódavíz
1 ek. olaj
A sütéshez olaj
Elkészítés
A tojást, a liszttel, a csipetnyi sóval és tejjel csomómentesre keverjük el.
Apránként adjuk hozzá a szóda- vagy ásványvizet és az 1 ek. olajat is.
Tegyük félre 20-25 percre.
Ha megvolt a pihentetés, forrósítsuk fel a palacsintasütőt. Picit kenjük ki olajjal és egy merőkanálnyit tegyünk a tésztából a tűzhelyről felemelt serpenyőbe. Döntsük picit jobbra, balra, hogy a tészta szétterüljön a palacsintasütőben. Süssük meg a tészta egyik oldalát, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is.
A kész palacsintát csúsztassuk egy tányérra és süssük meg a palacsintákat.
A kész palacsintákat megtölthetjük túróval, lekvárral, kakaóporral.